Splina mărită: care sunt cauzele și simptomele unei spline mărite

splina mărită

Splina mărită: care sunt cauzele și simptomele unei spline mărite

Nu toate cazurile în care splina se mărește sunt un semn al unei afecțiuni. Atunci când splina filtrează sângele poate fi hiperactivă, ceea ce în termeni medicali poartă numele de hipersplenism.

Splina mărită: Ficatul ar putea fi bolnav

Deoarece ficatul și splina filtrează sângele din organism o afecțiune a ficatului poate duce la mărirea splinei, pentru că aceasta va depozita sângele în loc să îl trimită mai departe. Când ambele organe se măresc se poate instala senzația de balonare, iar pofta de mâncare scade. Cele mai frecvente afecțiuni ale ficatului care afectează splina sunt ciroza hepatică, fibroza chistică și tromboza venei porte, cea care drenează sângele din intestine spre ficat.

Splina mărită: Lovituri

Traumatismele abdominale, mai ales în zona splinei, pot duce la mărirea acesteia. De asemenea, splenomegalia poate fi cauzată de apariția unui chist sau a unui abces pe splină sau de boli inflamatorii, cum este sarcoidoza (inflamarea unor porțiuni din organe) și artrita reumatoidă.

Splina mărită: Infecțiile ar putea fi cauza unei spline mărite

Fie că sunt parazitare, virale sau bacteriene, infecțiile pot duce la mărirea splinei. Mononucleoza este o infecție determinată de virusul Epstein-Barr și se manifestă prin febră, dureri de cap, oboseală și respirație îngreunată. De obicei, trece de la sine în decurs de câteva săptămâni, însă principala complicație este mărirea splinei, iar în cazuri extreme se ajunge și la ruperea ei.

Toxoplasmoza se ia prin contactul cu alimente contaminate sau cu fecale de pisică infestate, iar una dintre simptomele ei este splina mărită. În ceea ce privește infecțiile bacteriene care afectează buna funcționare a splinei, cele mai periculoase sunt septicemiile, tuberculoza și endocardita bacteriană subacută (infecția valvelor inimii sau a învelișului său intern).

Simptome ale splinei mărite:

  • lipsa poftei de mâncare
  • scăderea în greutate
  • oboseala
  • durerea sub coaste, mai ales în timpul efortului fizic

Citește și alte articole:

Rinichi: 5 obiceiuri zilnice care îți afectează rinichii

Care sunt primele semne ale apendicitei

Primele semne care apar dacă suferi de hipotiroidie

Cârcei: 7 cauze ale apariției cârceilor