Spitalul din Runcu, singurul spital din țară care are o salină pentru tratarea bolilor respiratorii

spitalul din runcu

Spitalul din Runcu, singurul spital din țară care are o salină pentru tratarea bolilor respiratorii

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ din Runcu este sigura unitate medicală din țară care are o salină artificială.

Singurul spital din țară care are o salină pentru tratarea pacienților ce suferă de boli respiratorii se află în Gorj.

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ este situat la 25 km de municipiul Târgu Jiu și 150 km de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumologie „Victor Babeș“ din Craiova.

De ceva timp, spitalul în care sunt tratați lunar pacienții cu tuberculoză, dar și cei care suferă și de alte boli pulmonare dispune și de o salină artificială la suprafață.

Zeci de bolnavi din Oltenia și din țară care suferă de astm, bronșită cronică, pneumonie, alergii, tuse tabagică, dar și alte boli pulmonare vin aici pentru tratament.

Aflat într-o zonă de munte cu aer curat, spitalul din Runcu este locul unde mulți dintre pacienți își găsesc vindecarea.

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“ din Runcu, județul Gorj, este singura unitate medicală din țară care tratează pacienții cu afecțiuni pulmonare și are o salină.

Bolnavii din toată Oltenia, dar și din alte zone ale țării vin aici pentru tratarea bolilor respiratorii de care suferă. Salina este dotată cu aparatură modernă.

În spital există medici specialiști pneumologi, dar şi un specialist în recuperare medicală care se ocupă de pacienții ce vin aici și se internează sau urmează tratamentul în regim ambulatoriu. „În compartiment lucrează trei medici și 14 asistenți medicali, dar și infirmiere și îngrijitoare.

Avem și o salină care asigură aerosolul salin, dar și o sală de kinetoterapie. Suntem pionieri în acest domeniu, suntem singurul spital de pneumologie care are o salină artificială de suprafață.

Este o salină ultramodernă, echipată cu aparatură de ultimă generație. Cei mai mulți pacienți vin din județ, dar peste 10% provin din întreaga țară.

Au aflat care sunt condițiile și că aici există o astfel de posibilitate de tratament și vin“, a declarat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“.

Aici s-a dezvoltat și un Compartiment de Recuperare Medicală Respiratorie, cu 11 paturi. Aceasta cuprinde o sală de kinetoterapie modernă, dotată corespunzător, şi salina artificială de suprafaţă.

Recuperarea medicală respiratorie constă în tratament medicamentos, kinetoterapie, fizioterapie, haloterapie cu aerosoli salini.

Medicii susțin că încă din cele mai vechi timpuri s-a observat că expunerea la aerosolii de sare este vindecătoare.

Curele în saline sunt recomandate de medicii specialiști atât bolnavilor, cât și oamenilor sănătoși.

30 de minute pe zi petrecute în salină sunt suficiente pentru a menține sănătatea căilor respiratorii și a întări sistemul imunitar.

Curele în salină au rezultate foarte bune pentru pacienții care suferă de astm.

Crizele de astm vin pe fondul inflamațiilor de la nivelul căilor respiratorii, acestea se îngustează și produc acea senzație de lipsă de aer, de sufocare, iar aerosolii din saline tocmai asta fac, calmează inflamațiile și contribuie la refacerea mucoaselor respiratorii.

Salina are o suprafață de 220 de metri pătrați și o capacitate de 40 de persoane pe ședință de terapie.

Pacienții au la dispoziție două săli cu circuite complet separate dotate cu aparatură și generatoare de aerosoli salini cu monitorizare și control electronic al concentrației saline.

Pacienții din zonă se bucură că au chiar la ei acasă un astfel de loc de tratament.

Vasile are 70 de ani și suferă de astm. De când a auzit că la spitalul din Runcu este salină, vine periodic aici pentru că după tratamentul primit se simte foarte bine.

„Este o binecuvântare pentru noi să avem așa ceva în apropiere. Suntem bătrâni, nu ne mai putem mișca să mergem prin țară pe la băi. Aici venim acum de drag, nici nu simți că ești internat.

Eu vin de la 100 de kilometri distanță și mă internez o dată la câteva luni pentru că îmi face foarte bine“, a spus pacientul.

Pacienții care ajung la spitalul din Runcu pot să facă și cure de haloterapie. În salină există dispozitive medicale portabile care eliberează aerosoli uscați de sare.

Până acum, aproape 6.000 de pacienți au beneficiat de sedințe individuale de haloterapie.

Haloterapia se practică din vremurile în care omul a început să exploateze și să consume sarea. Medicii din Runcu spun că aici vin și părinți care își aduc copiii pentru astfel de ședințe.

În salină sunt amenajate și mici locuri de joacă pentru micuții care au nevoie de ședințe îndelungate de terapie.

Maria Ionescu este una dintre pacientele care vin la Runcu din Târgu Jiu pentru ședințe de haloterapie.

Și-a adus aici și copilul. „Eu sufăr de astm. Copilul m-a moștenit. L-am adus pe el prima dată și pentru că a dat rezultate foarte bune acum vin și eu periodic.

Am colegi de serviciu care vin la salina de aici chiar dacă nu suferă de boli ale plămânilor. Le face bine, se relaxează, se odihnesc“, a povestit femeia.

Investiția pentru realizarea salinei de Runcu a costat 50.000 de euro, bani proveniţi de la Consiliul Județean Gorj.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

S-a decis! Fără „pile și relații” la angajările în spitale!

Câţi români au hepatită şi probleme cu ficatul