Sparanghelul – Asparagus officinalis ( Liliaceae )
Sparanghelul este o plantă legumicolă perenă, cu rădăcină cărnoasă şi frunze mici, nedezvoltate. Se cultivă pentru lăstarii tineri comestibili, suculenţi, etiolaţi. Originar din sudul Europei.
Componenţii principali: glucine, lipide, protide, celuloză, vitamine (A, B1, B2 şi C), mangan, fier, fosfor, potasiu, calciu, cupru, flor, brom, iod, asparagină, metilmercaptan (care dă urinei mirosul ei caracteristic).
Proprietăţi: depurativ, diuretic, remineralizant, calmant şi hipoglicemiant.
Indicaţii: litiază urinară, gută, bronşită, artrism, reumatism, astenie fizică şi intelectuală, convalescentă, anemie, demineralizare, insuficientă hepatică şi renală, vâscozitate sanguină, palpitaţii, diabet, dermatoze.
Mod de folosire: în stare crudă, salate, suc.
Contraindicat pentru cei suferinzi de cistită, reumatism articular, litiază renală. In unele cazuri este permis cu prudentă şi în cantităţi moderate.