Spanac: beneficii şi contraindicaţii

spanac

Spanac

Spanacul este considerat un aliment vital pentru întregul tract digestiv (stomac, duoden, intestin subţire, intestin gros).

Practic, spanacul este cel mai bun material organic pentru curăţarea, reconstrucţia şi regenerarea tractului intestinal.

De exemplu, sucul proaspăt de spanac crud, consumat cel puţin o dată pe săptămână, ajută foarte mult persoanele care au problemă cu constipaţia şi ajută la un tranzit intestinal optim.

Spanacul se poate consuma crud, în salate, sucuri sau în smoothie-uri.

Prin gătire, moleculele de acid oxalic din spanac devin anorganice, ca urmare a expunerii la căldură şi pot duce la formarea de cristale de acid oxalic în rinichi.

Deci, cea mai bună soluţie este să-l consumăm în stare crudă.

spanac

Beneficiile spanacului se datorează multitudinii de nutrienţi pe care îi conţine: minerale, vitamine, pigmenţi şi fitonutrienţi, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier şi calciu.

Protejează creierul: Mai multe componente din spanac, precum potasiul, acidul folic şi diferiţi antioxidanţi, ne oferă beneficii nenumărate, cu condiţia să-l consumăm cu regularitate.

Acidul folic reduce apariţia bolii Alzheimer, astfel că spanacul este o opţiune foarte bună pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de tulburări neuronale şi cognitive.

Potasiul păstrează sănătatea creierului şi relaţionează cu creşterea fluxului sanguin cerebral, concentrarea şi activitatea neuronală.

spanac

Spanacul previne ulcerul gastric: S-a constatat că atât spanacul cât şi alte legume au capacitatea de a proteja mucoasa stomacului, scăzând astfel probabilitatea apariţiei ulcerului gastric.

Ajută la sănătatea oaselor: Spanacul este o sursă bună de vitamina K.

În afară de aceasta, alte minerale, cum ar fi manganul, cuprul, magneziul, zincul şi fosforul ajută, de asemenea, la construirea oaselor puternice.

Aceste minerale sunt esenţiale şi pentru menţinerea dinţilor şi a unghiilor sănătoase.

Reglează hipertensiunea arterială: Spanacul este bogat în potasiu şi are un conţinut scăzut de sodiu.

Această combinaţie de minerale este de un real ajutor pentru persoanele cu tensiune arterială crescută.

Potasiul scade tensiunea arterială, sodiul o creşte.

spanac

De asemenea, acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale şi relaxează vasele de sânge, în timp ce este menţinut fluxul sanguin adecvat.

Reduce inflamaţia: Spanacul este una dintre cele mai puternice plante atunci când vine vorba de reducerea inflamaţiei în întreg organismul.

Este recomandat în special persoanelor care au probleme cu artrita.

Îmbunătăţeşte activitatea metabolică: Cantitatea de proteină care se găseşte în spanac este foarte uşor de descompus şi extrem de uşor de asimilat de către organism.

Spanacul are grijă de pielea noastră: S-a demonstrat că diferiţii fitonutrienţi şi pigmenţi pe care îi conţine spanacul protejează pielea de razele nocive ale soarelui, inclusiv razele UV.

spanac

Contraindicaţii

Se recomandă consumul moderat de spanac în cazul persoanelor cu boli de ficat, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului, din cauza continuţului de oxalaţi de potasiu şi de calciu.

De asemenea, persoanele care suferă de litiază renală trebuie să evite consumul excesiv deoarece conţine acid uric.

Până la 700 mg la 100 de grame de acid oxalic se găsesc în spanac, ceea ce îl face contraindicat celor care suferă de litiază, deoarece contine acid uric.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria