Sodiu: importanţa sodiului în organism, simptomele insuficienţei şi supradozării

sodiu in organism importanta sodiului

Sodiu: importanţa sodiului în organism, simptomele insuficienţei şi supradozării

Sodiu: este o substanţă minerală şi un macroelement. Sodiul este ionul de bază al lichidelor extracelulare din organism (în interiorul celulelor acţionează potasiul). Sodiul se găseşte în sarea de bucătărie şi în alimentele sărate (saramurile, supele, carnea conservată, varza murată).

Cantitatea de sodiu din lichidele din organism determină echilibrul apei sau volumul de apă aflată în organism. Sodiul, de asemenea, contribuie la reglarea transportului substanţelor (de exemplu, a zahărului din sânge) în şi din interiorul fiecărei celule, la generarea impulsurilor nervoase şi participă la contracţiile musculare.

Rinichii asigură cantitatea normală a sodiului în sânge şi în mediile apoase ale organismului, eliminându-l atunci când este consumat în exces şi păstrându-l dacă nu este consumat suficient; în condiţii normale nu puteţi avea carenţă de sodiu. Însă, în unele situaţii, organismul poate elimina mai mult sodiu ca de obicei; sarcinile fizice în timpul arşiţei, transpiraţia abundentă permanentă, febra, diareea cronică sau accesele îndelungate de vomă şi diaree pot contribui la apariţia necesităţii de suplimentare.

Sodiu: simptomele insuficienţei – cum se manifestă insuficienţa:

Pierderea poftei de mâncare, a gustului, a greutăţii, starea de greaţă şi vomă, spasmele stomacale, meteorismul, dificultăţile de menţinere a echilibrului în timpul deplasării, surmenarea, letargia, miastenia, ameţelile, judecata confuză, halucinaţiile, diminuarea memoriei, erupţiile pe piele, instabilitatea dispoziţiei, infecţiile frecvente şi, de asemenea, convulsiile.

Sodiu: simptomele supradozării

Reţinerea lichidului (edeme, hidropizie), hipertensiunea, irascibilitatea, agresivitatea, tremurul, senzaţia de sete şi tendinţa de consum excesiv de lichide, micţiunile frecvente, insuficienţa cardiacă, judecata confuză şi pierderea poftei de mâncare (ca şi în cazul insuficienţei).

Sodiu: mod de administrare

Normele alimentare recomandate fixează cantitatea limită de 6 grame pe zi pentru persoanele mature, din zonele cu clima normală. Dacă organismul este suprasolicitat fizic în condiţii de arşiţă (temperatura peste 37 grade Celsius şi umiditate înaltă) şi pe o perioadă de timp îndelungat, este posibil să devină necesară creşterea dozei de sodiu cu câteva grame, dar mai mare nevoie veţi avea de apă.

Completarea pierderilor lichidului cu apă minerală, care conţine sodiu însoţit de potasiu şi clor, vă poate restabili rapid cantitatea de sodiu pierdută prin transpiraţie.

Sodiul – interacţiuni posibile:

  • preparatele diuretice (pastilele sau lichidele) contribuie la eliminarea apei din organism împreună cu sodiul din ea. Administrarea permanentă a acestor preparate poate avea drept consecinţă insuficienţa sodiului în organism
  • alimentaţia bogată în sodiu poate contribui la eliminarea din organism a calciului şi a magneziului prin urină, fapt ce poate avea ca urmare deficitul acestor substanţe minerale
  • cofeina contribuie la pierderea sodiului şi, prin urmare, a apei, întrucât cofeina este un diuretic slab

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Aspartam: îndulcitor artificial E 951 argumente pro şi contra

De ce nu e bine să le arunci! Beneficii pentru sănătate cu seminţe de pepene roşu

Alergia la săpun: dermatita de contact

Cum se manifestă lipsa de vitamine și minerale? Ce simptome îți transmite corpul