Simptome hipertensiune
- Probleme cu vederea
La nivelul vaselor de sânge din retină, hipertensiunea poate să degenereze în retinopatie hipertensivă. Vasele de sânge care alimentează fundul de ochi se îngustează, macula, adică suprafața din mijloc a retinei, și nervul optic se umflă, iar vasele de sânge din această zonă se pot sparge. Sângerările de pe fundul de ochi se depistează la un examen oftalmologic. Bolnavii cu hipertensiune pot avea tulburări de vedere cum ar fi vedere încețoșată, puncte negre în câmpul vizual, dureri oculare, vedere dublă în formele grave, modificarea rapidă a dioptriilor, afectarea retinei, hemoragii oculare.
- Sângerări nazale
Una dintre cauzele sângerărilor nazale e incapacitatea sângelui de a se coagula. Această inabilitate e deseori întâlnită la pacienții cărora li s-au prescris medicamente pentru subțierea sângelui. De asemenea, anumite boli ale ficatului pot afecta capacitatea de coagulare a sângelui. Hipertensiunea necontrolată poate cauza sângerări nazale, dar acest lucru e destul de rar. Singurul care-ți poate spune sigur dacă sângerarea nazală e dată de o tensiune crescută e medicul. Alte motive pentru care ar putea să curgă sângele din nas sunt: uscăciunea mucoasei nazale, consumul cronic de alcool, diverse tulburări de coagulare a sângelui.
- Respirație greoaie
Acest simptom poate să apară în acel tip de hipertensiune denumit hipertensiune pulmonară. Aceasta reprezintă creșterea progresivă a presiunii sângelui în artera pulmonară, provocând o presiune prea mare. Din cauza acestei presiuni, ventriculul drept al inimii își mărește volumul. Primul simptom e dificultatea la respirație, chiar și în condiții de repaus, dar acesta nu apare decât când boala a evoluat destul de mult, la fel ca în hipertensiunea standard.
- Dureri de cap
Uneori, durerile de cap ar putea fi un simptom al hipertensiunii. În acest caz, sunt localizate la nivelul frunții, cuprinzând și zona cefei. Apar mai ales dimineața și pot ceda după administrarea de medicamente contra durerii. Intensitatea durerii depinde de cât este de mare tensiunea. În timpul crizelor hipertensive, vasele de sânge care alimentează țesutul intracranian se îngustă, iar acest lucru degenerează în dureri de cap. De asemenea, și medicamentele antihipertensive pot să producă dureri de cap. Verificarea tensiunii în timpul migrenelor poate să furnizeze răspunsul la întrebarea dacă acestea sunt cauzate de hipertensiune. Durerile de cap cauzate de hipertensiune se resimt de obicei dimineața. Sunt acompaniate de durere facială, presiune la nivelul sinusurilor, distorsionări ale vederii, vertigo, greață, amețeli. E foarte importantă automonitorizarea constantă la cei care au aceste simptome. Statistic, durerile de cap cauzate de hipertensiune vizează mai mult femeile, persoanele obeze sau femeile gravide, persoanele cu vârste mai mari de 50 de ani și cele cu viață stresantă.
Citește și alte articole: