Semințe de mac
Macul de grădină (Papaver somniferum), o specie des întâlnită, produce aceste mici seminţe oleaginoase, care sunt folosite pe post de condiment în industria alimentară.
Dincolo de aroma unică pe care o oferă preparatelor dulci sau sărate, seminţele de mac au proprietăţi antioxidante, contribuie la prevenirea bolilor şi te ajută să îţi menţii frumuseţea pielii şi a podoabei capilare.
Este bine de știut că macul este principala sursă de opium, substanţă folosită ca somnifer, calmant, analgezic şi stupefiant. Opiumul este un suc lăptos secretat de capsulele necoapte ale plantei, extras şi apoi uscat.
Conţine o serie de alcaloizi cunoscuţi sub numele de opiacee, iar în aceeaşi categorie intră morfina, codeina, papaverina şi tebaina.
Semințe de mac
Când e vorba de administrarea internă, seminţele de mac trebuie folosite cu precauţie, deoarece în ele se găsesc, în cantităţi mici, compuşi din familia opiaceelor.
Bogate în calciu, fosfor, fier şi zinc, seminţele de mac ajută la remineralizarea oraganismului. Doar 1 linguriţă din aceste seminţe oleaginoase înmagazinează 4% din doza zilnică recomandată de fosfor şi calciu.
Când sunt combinate, aceste două substanţe ajută la construirea oaselor, iar adulţii au nevoie atât de fosfor, cât şi de calciu pentru a evita boli precum osteoporoza.
Semințe de mac
Totodată, ele sunt o sursă bună de fier, care transportă oxigenul în tot corpul şi contribuie la crearea proteinelor şi neurotransmiţătorilor, îmbunătăţind astfel sistemul imunitar.
O linguriţă de seminţe de mac furnizează 4% din doza recomandată de fier pentru bărbaţi şi 3% din cea recomandată pentru femei.
În cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn, seminţele de mac oferă o sursă naturală de alcaloizi, substanţe care au un efect calmant natural.
Semințe de mac
Astfel, ameliorează bolile nervoase şi insomnia. În plus, au un conţinut ridicat de magneziu, care îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului, dar sunt de folos şi în ceea ce priveşte reglarea metabolismului.
Seminţele de mac conţin acizi graşi esențiali şi uleiuri volatile esenţiale. Sunt bogate în special în acid oleic şi linoleic, care sunt importanţi pentru organism.
S-a demonstrat că acidul oleic creşte consumul de energie şi, împreună cu fibrele, ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL ( „rău“) şi la creşterea colesterolului HDL ( „bun“).
Iar acidul linoleic îmbunătăţeşte capacitatea naturală de vindecare a organismului.
Învelişul exterior al seminţelor de mac este o sursă excelentă de fibre. Vei obţine 19,5 grame de fibre din 100 de grame de seminţe de mac crude, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din doza zilnică recomandată.
Un procent mare din fibrele pe care le conţin seminţele de mac este metabolizat lent, lucru care ajută la absorbţia apei în tractul digestiv. Astfel, constipaţia este ameliorată şi senzaţia de saţietate se menţine un timp mai îndelungat.
Preparare remedii cu Semințe de mac
Dacă vrei să ameliorezi afta sau ulceraţiile mucoasei bucale, amestecă puţin zahăr în seminţele de mac pisate şi consumă această mixtură pentru calmarea ulceraţiilor.
În cazul insomniei sau tulburărilor de somn, laptele cald cu seminţe de mac şi miere este un remediu grozav, deoarece te ajută să te relaxezi înainte de culcare.
Tratament util pentru eczemă şi inflamaţii – seminţele de mac, înmuiate în apă sau în lapte câteva minute, pot fi măcinate cu puţină zeamă de lămâie, pentru a forma o pastă omogenă.
Aplicată pe piele, este utilă în tratarea senzaţiilor de arsură şi calmează mâncărimile. În plus, acţionează ca un calmant eficient şi ameliorează durerea cauzată de inflamaţii.
Stimulează creșterea părului– poţi prepara un remediu simplu dacă înmoi seminţele de mac în lapte proaspăt de cocos şi le combini cu pastă de ceapă.
Aplici compoziţia pe scalp şi o laşi să acţioneze aproximativ 1 oră. Clăteşti bine cu un şampon cu acţiune blândă. Dacă îl foloseşti cu regularitate, remediul va stimula creşterea podoabei capilare.
Hidratează tenul– pe acelaşi principiu, o pastă făcută din seminţe de mac şi puţin lapte acţionează ca un produs hidratant şi te ajută să ai o piele fină şi curată.
Tot ce trebuie să faci este să pui o cantitate mică de seminţe de mac într-un mojar (1-2 linguriţe) şi, după ce le-ai tocat cu un pistil, adaugi lapte peste ele. Dacă ai pielea uscată, poţi să pui şi 1 linguriţă de miere.
După ce le-ai transformat în această pastă fină, o aplici pe toată faţa, o laşi să acţioneze 10 minute, apoi clăteşti bine. Se recomandă aplicarea remediului o dată pe săptămână, pentru un ten frumos şi luminos.
Semințe de mac Contraindicaţii
Experţii europeni notează faptul că numărul efectelor adverse raportate după consumul de seminţe de mac sunt puţine, însă asta nu înseamnă că nu pot să apară din când în când.
Efecte similare administrării de morfină au fost remarcate la oameni după consumul unor alimente care conţineau seminţe de mac contaminate cu opium.
Doza zilnică recomandată se poate depăşi de către consumatori.
În plus, dacă seminţele suntmâncate de pe pâine sau alte produse de patiserie, unii consumatori, mai ales copiii, pot depăşi dozele zilnice recomandate.
Cele mai grave efecte secundare care pot apărea în urma consumului acestor seminţe sunt somnolenţa şi dificutăţile respiratorii.
Morfina este folosită mai ales în scopuri medicale, însă seminţele de mac pot fi utilizate în multe mâncăruri.
În unele ţări din Europa Centrală şi de Est, este o tradiţie folosirea acestor seminţe în cantităţi mari în alimente, inclusiv în pâine sau diverse tipuri de desert.
Semințe de mac Doza zilnică recomandată
O linguriță de semințe de mac conține 1,6 g de proteine, 3,7 g de grăsime, 2,5 g de carbohidrați și 46 de calorii.
Semințele de mac sunt, de asemenea, o sursă bună de minerale.
O lingură de semințe de mac oferă 29% din Doza Zilnica Recomandată (DZR) de mangan și 13% DZR de calciu, 8% DZR din magneziu și fosfor, 5% DZR din fier și zinc și 2% DZR din potasiu și seleniu, 7% din valoarea zilnică necesară de fibre alimentare.
Semințele de mac conțin și 0.02 g acizi grași Omega 3 și 2,48 g acizi grași de Omega 6 (la 100gr).
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria
Citeşte şi alte Articole