Semințe de dovleac: calorii, beneficii și contraindicații

semințe de dovleac

Semințe de dovleac: calorii, beneficii și contraindicații

Semințe de dovleac: pe lângǎ faptul cǎ sunt gustoase, semințele de dovleac pot fi consumate și pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Triburile din America de Nord utilizau semințele de dovleac pentru proprietățile lor nutriționale și medicinale, ȋnsǎ semințele au fost utilizate de oameni ȋncǎ din vremea Greciei Antice.

Semințe de dovleac: calorii

Semințele de dovleac sunt bogate ȋn calorii, aproximativ 559 de calorii la 100 grame, însǎ sunt și foarte sǎțioase. Semințele de dovleac sunt o foarte bunǎ sursǎ de minerale și ȋn special de zinc, motiv pentru care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul lor ȋn dieta zilnicǎ pentru a obține un aportul recomandat.

Conținutul lor caloric provine, în special, din proteine și grăsimi, mai ales cǎ semințele sunt deosebit de bogate în acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul oleic, substanțǎ care scade colesterolul „rǎu” și ȋl crește pe cel „bun”. Studiile recente au arǎtat faptul cǎ dieta mediteraneană, bogatǎ în acizi grașine nesaturați, ajutǎ la prevenirea bolilor coronariene, dar și la prevenirea dezvoltǎrii accidentelor vasculare cerebrale. Mai mult, proteinele conținute de semnițe sunt de bunǎ calitate, iar 100 de grame de semințe furnizează 54% din doza zilnică recomandată de proteine, motiv pentru care sunt recomnadate ȋn orice alimentație, inclusiv ȋn cea vegetarianǎ. În plus, semințele sunt o sursǎ excelentǎ de aminoacizi și glutamat.

Semințele de dovleac sunt, de asemenea, o sursǎ foarte bunǎ de vitamina E, un puternic antioxidant, ce ajută la menținerea integrității pielii prin protejarea acesteia de radicali liberi. Semințele conțin și tiamina, riboflavinǎ, niacinǎ, acid pantotenic, vitamina B-6 și folați, dar și minerale esențiale, precum cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu.

Acestea conțin substanțe chimice ce ajutǎ rinichii și vezica urinarǎ sǎ elimine apa, iar acest efect al semințelor este util ȋn tratarea anumite boli precum: inflamația vezicii, infecții la nivelul rinichilor sau retenție urinarǎ cauzatǎ de hiperplazie benignǎ de prostatǎ.

Semințe de dovleac: beneficii

Sunt o sursǎ bunǎ de vitamina K.

Conțin fitosteroli, compuși care reduc nivelul de colesterol „rǎu”.

Semințele sunt bogate ȋn triptofan, un aminoacid esențial, care este convertit ȋn serotoninǎ și niacinǎ. Din acest motiv, acestea sunt utile ȋn caz de depresie și insomnie.

Bogate ȋn minerale, inclusiv fosfor, magneziu, mangan, fier și cupru.

Sunt bogate în zinc, ceea ce le face un protector natural împotriva osteoporozei. Un studiu realizat de cercetǎtorii americani a arǎtat faptul cǎ existǎ o corelație ȋntre aportul alimentar scăzut de zinc, nivelurile scăzute de minerale din sȃnge și osteoporozǎ la nivelul șoldului.

Sunt o bunǎ sursǎ de vitamina E și al comprexului de vitamine B.

Conțin proteine de bună calitate.

Reduc riscul de calcuri renali, reduc inflamația ȋn caz de artritǎ și sunt utilizate ca tratament ȋmpotriva problemelor cu viermi intestinali.

Uleiul din semințe de dovleac ameliorează urinarea dificilă ce apare ȋn caz de prostatǎ mǎritǎ.

Nu uitați! Semințele de dovleac sunt utilizate pentru ameliorarea hiperplaziei benigne de prostatǎ, pentru reducerea calculilor renali, pentru reducerea simptomelor ȋn perioada postmenopauzǎ, pentru protecția inimii și a ficatului (ȋn special ȋn asociere cu semințele de in), ȋn caz de artritǎ, anxietate, depresie, insomnie, eliminarea de metale grele în corp sau ȋmpotriva paraziților intestinali.

Semințele de dovleac se consumǎ alǎturi de legume, ȋn salate verzi, se utilizeazǎ ca și condiment sub formǎ de semințe măcinate, se adaugǎ ȋn cereale sau se consumǎ ca atare.

Semințe de dovleac: contraindicații

Semințele de dovleac sunt contraindicate persoanelor care suferă de gastrită cu aciditate scăzută și celor care au ulcer.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole