Sare multă în organism: ce se întâmplă dacă mănânci mai mult de 7 grame de sare pe zi

sare multă în organism

Sare multă în organism: ce se întâmplă dacă mănânci mai mult de 7 grame de sare pe zi

Sare multă în organism: consumul zilnic recomandat de sare este de până la 7 grame, chiar dacă acesta variază în funcţie de diferiţi factori precum vârsta şi starea de sănătate. Trebuie reamintit faptul că majoritatea aportului de sare provine din alimente.

Sare multă în organism: consumul recomandat

Pentru a funcţiona corect, corpul are nevoie de un aport de minim 2 grame de sare, persoanele care nu consumă sare putând dezvolta carenţe ce ar putea afecta, printre altele, buna funcţionare a rinichilor. Sarea din alimentaţie este în permanenţă absorbită în tubul digestiv, ajungând astfel la nivelul sângelui, iar excesul este filtrat şi eliminat la nivel renal, odată cu surplusul de apă. Excesul de sare produce sete, deoarece echilibrul hidric al organismului este perturbat.

În general, cei care prezintă antecedente de tulburări cardiovasculare şi hipertensiune ar trebui să o consume cu precauţie.

Sare multă în organism: nu este recomandat să evităm sarea

Nu este recomandată o absenţă totală a sării din alimentaţie. Sodiul, care este prezent în mod natural în organism, este benefic în doze mici şi trebuie consumat cu moderaţie, la fel ca şi zahărul, grăsimile sau alcoolul.

Sare multă în organism: sodiul ne afectează

Consumul excesiv de sodiu antrenează probleme legate de retenţia de apă. Unele consecinţe sunt de ordin estetic, pe de o parte, femeile care prezintă retenţie de apă pot face celulită, pe de altă parte, poate apărea o deshidratare a ţesuturilor care accelerează îmbătrânirea pielii, chiar în maniera în care acesta este produsă de către soare sau de fumat.

Seara acţionează deopotrivă şi la nivelul ţesuturilor interne, făcându-le să îşi piardă elasticitatea naturală, crescând astfel riscul de a dezvolta edeme, hipertensiunea arterială şi accidente cu potenţial letal.

A fost demonstrat că un consum şi prezenţa de sare multă în organism poate duce, la anumite persoane, la apariţia afecţiunilor ca insuficienţa cardiacă sau insuficienţa renală. De asemenea, s-a stabilit o legătură între consumul excesiv de sare şi apariţia osteoporozei, dar şi a anumitor cancere digestive. Persoanele care suferă de inflamaţii dezvoltă o sensibilitate la consumul excesiv de sare.

Statisticile arată că acest exces al consumului de sare şi prezenţa de sare multă în organism este responsabil de câteva zeci de mii de accidente cardiovasculare, cele mai multe fiind mortale.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria