Sângerări nazale: tratamente naturiste şi regimul alimentar

sângerări nazale

Sângerări nazale: tratamente naturiste şi regimul alimentar

Tratamente naturiste pentru sângerare nazală:

  • tincturi din coada şoricelului, traista ciobanului, echinacea, gălbenele, patlagină, preparate în raport 1:5 (20 g plantă macerată timp de 14 zile în 100 ml alcool 700) din care se consumă câte 15-20 picături, de 3 ori pe zi, cu efecte în reglarea hemoragiilor abundente
  • vinuri medicinale preparate din traista ciobanului, flori de alun, sclipeţi sau sânişoară care se consumă câte un pahar pe zi
  • ulei din cătină albă, luând 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, cu puţină miere de albine
  • pulbere din herba de coada calului uscată şi măcinată din care se ia zilnic câte 3-4 vârfuri de cuţit
  • pulbere din scoarţă de stejar măcinată fin care se trage pe nas pentru a opri hemoragiile nazale, cu efect astringent asupra florei microbiene şi cu acţiune astringentă de precipitare a proteinelor
  • infuzie de troscot din 1-2 linguriţe rădăcini uscate şi măcinate la 200 ml apă în fierbere; se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau 2-3 căni pe zi, în cură de lungă durată, având efecte cicatrizante în oprirea hemoragiilor interne şi a sângerărilor nazale, mai ales la copii
  • infuzie din frunze sau coji verzi de nuci (1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită); se beau 1-2 căni pe zi, având efecte antihemoragice datorită conţinutului ridicat în taninuri
  • decoct de ciuboţica cucului dintr-o linguriţă rădăcini uscate la 200 ml apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 15 minute şi se pun cataplasme pe nas şi obraji, de mai multe ori pe zi

Alte specii utilizate separat pentru sângerări nazale sunt: frunze (de afin, patlagină), herba (de coada racului, răchitan, sânziene galbene, sunătoare, creţuşcă), flori (de gălbenele), mătase (de porumb) şi rădăcini (de cerenţel şi brusture). În amestecuri pentru prepararea de infuzii sau decocturi sunt propuse: răchitan (40 g), urzică vie (30 g), coada racului (20 g), mătase de porumb (10 g) sau amestec din traista ciobanului, creţişoară, coada calului, coada racului, răchitan, urzică vie, nuc (frunze), alun (frunze), fiecare plantă luată în părţi egale.

Sângerări nazale – în uz intern sau extern mai sunt sunt eficiente:

  • decoct de stejar din două linguriţe scoarţă uscată la 200 ml apă clocotită – se fierbe 5 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea fracţionat, în cursul unei zile, la intervale de 30 de minute, având efecte astringente şi antiseptice asupra florei microbiene, hemostatice şi cicatrizante la apariţia sângerărilor interne sau externe; acelaşi decoct se foloseşte în tamponări în nara sângerândă sau cataplasme călduţe pe nas şi obraji
  • infuzie de salcie dintr-o lingură scoarţă la 200 ml apă clocotită – se infuzează 15 minute şi se beau 1-2 căni pe zi (cu excepţia persoanelor care sunt alergice la aspirină)
  • infuzie de urzică vie dintr-o lingură frunze uscate şi mărunţite la 250 ml apă în clocot – se infuzează acoperit timp de 15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi, cu efecte imediate de oprire a hemoragiilor datorită conţinutului ridicat în vitamina K. La persoane cu mare sensibilitate la sângerări, se recomandă o cură din ceaiuri de urzică, completate cu supe din urzică, morcov şi ceapă (bogate în fier), cu efecte fortifiante; infuzie de traista ciobanului dintr-o lingură herba uscată şi mărunţită la 200 ml apă clocotită – se infuzează acoperit 15-20 de minute, se strecoară şi se beau 1-2 căni pe zi, având proprietăţi hemostatice, cu efecte asupra coagulării sângelui, vasoconstricţie şi în reducerea tensiunii arteriale. Acţiunea coagulantă a acestei plante era cunoscută de multă vreme. În timpul Primului Război Mondial, în lipsa medicamentelor, soldaţii foloseau infuzia de traista-ciobanului pentru spălarea rănilor sângerânde; infuzie de coada şoricelului dintr-o linguriţă flori mărunţite la 250 ml apă clocotită – se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau două căni pe zi, înainte de mese, prin înghiţituri rare. Aceeaşi infuzie se aplică sub formă de cataplasme pe frunte şi tâmple sau ca tampoane de vată puse în nara sângerândă. Datorită conţinutului în achileină şi vitamina K, se reduce durata de coagulare a sângelui şi se opresc hemoragiile nazale, într-un interval de 1-2 ore, inclusiv în cazul utilizării tampoanelor de vată îmbibate cu infuzie sau după comprese pe tâmple şi pe ceafă
  • infuzie sau decoct de coada calului (o linguriţă herba uscată la 200 ml apă), se infuzează 5-10 minute şi se foloseşte intern (câte 2-3 căni pe zi) sau extern pentru aspiraţii nazale, comprese în jurul nasului şi la nivelul cefei, spălături sau tamponări nazale

Regimul alimentar pentru sângerări nazale

O atenţie deosebită se va acorda asigurării necesarului de vitamină K antihemoragică, o vitamină liposolubilă care intervine în coagularea sanguină. Doza zilnică de 10-55 mg se administrează sub formă naturală de legume proaspete (broccoli, spanac, varză, conopidă, mazăre verde), bogate în vitamina K, având rol în biosinteza protrombinei, un agent procoagulant natural, absolut necesar persoanelor cu frecvente hemoragii nazale.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria