Rinichi polichistici: alimente permise şi tratament naturist

Rinichi polichistici

Rinichi polichistici

Chisturile renale modifică dimensiunea rinichilor și le reduc capacitatea de a funcționa normal. În timp, boala evoluează și poate duce la complicații grave.

Rinichiul polichistic sau boala polichistică renală este o afecțiune ereditară, caracterizată prin dezvoltarea de chisturi pline cu lichid, care înlocuiesc treptat cea mai mare parte a țesuturilor ambilor rinichi.

Aceste chisturi, de dimensiuni diferite, reduc funcția renală. În cazul în care chisturile devin mari și numeroase, poate să apară insuficiența renală.

Există și o formă juvenilă a afecțiunii care este diagnosticată, de regulă, la naștere. Dar simptomele rinichiului polichistic apar cel mai des la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Se manifestă prin dureri, fie în regiunea inferioară a spatelui, fie abdominale, sânge în urină (Hematuria), creșterea tensiunii arteriale și, mai rar, chisturi pe ficat și pancreas.

Boala are o evoluție îndelungată (10-20 de ani) și poate duce, în timp, la insuficiență renală.

Metoda de diagnosticare este ecografia. Tomografia computerizată (CT) este cea mai eficientă, pentru că astfel medicul poate avea o imagine precisă a locului unde se află chisturile și a dimensiunii acestora.

Examenul sumar de urină poate indica prezența albuminuriei și a hematuriei. Iar un examen biochimic al sângelui arată creșterea valorilor ureei și a creatininei în stadiile avansate de boală, cu instalarea insuficienței renale cronice.

Rinichi polichistici: Insuficiența renală

Instalarea insuficienței renale cronice este una dintre cele mai grave complicații ale bolii renale polichistice.

Rinichii își pierd treptat capacitatea de a elimina deșeurile din sânge și de a menține echilibrul dintre fluide și substanțe chimice din organism.

Aproape jumătate dintre persoanele cu această maladie au insuficiență renală la vârsta de 60 de ani și 75% la vârsta de 70 de ani.

Persoanele cu tensiune arterială ridicată și o cantitate mai mare de proteine în urină prezintă un risc crescut de insuficiență renală.

Pe măsură ce boala se înrăutățește, aceasta poate provoca insuficiență renală în stadiu final.

Dacă apare insuficiență renală în faza terminală, este nevoie de dializă sau de transplant.

Rinichi polichistici: Tensiunea arterială ridicată

Este o complicație obișnuită a bolii polichistice a rinichilor.

Netratată, poate provoca leziuni ale rinichilor și poate crește riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral.

Este bine de știut că un control atent al hipertensiunii arteriale poate ajuta la încetinirea deteriorării renale.

Rinichi polichistici: Anevrismul cerebral

Persoanele cu afecțiuni renale polichistice prezintă un risc crescut de anevrism cerebral (dilatarea unei artere în creier), mai ales dacă acestea apar înainte de vârsta de 50 de ani.

Riscul este mai mare dacă există un istoric familial de anevrisme sau dacă pacientul are hipertensiune arterială necontrolată.

Rinichi polichistici: Infecții urinare repetate

Apar sub forma de pielonefrită acută.

Infectarea chisturilor

Este cea mai frecventă complicație a rinichilor polichistici.

Infecția trebuie tratată, fiindcă există riscul ca ea să se extindă la organe și țesuturi din apropiere.

  • Hemoragie intrachistică
  • Se manifestă prin durere acută, intensă și hematurie (sânge în urină).
  • Litiaza renală
  • Constă în apariția calculilor în rinichi.
  • Prolapsul de valvă mitrală

Un sfert dintre adulții cu boală de rinichi polichistic dezvoltă prolapsul valvei mitrale – adică pătrunderea unei părți sau a ambelor părți ale valvei mitrale în atriul stâng al inimii.

Acesta apare atunci când valva situată între atriul stâng și atriul drept nu se mai închide cum trebuie.

Rinichi polichistici: Probleme de colon

Pacienții cu rinichi polichistic pot dezvolta pungi sau săculețe de mucoasă în peretele colonului (diverticuloza).

Complicații ale sarcinii

La majoritatea gravidelor cu boală renală polichistică, evoluția sarcinii nu pune probleme.

Totuși, în unele cazuri, femeile pot dezvolta o boală care le amenință viața, numită preeclampsie.

Au cel mai mare risc sunt femeile care au probleme cu tensiunea arterială înainte de sarcină.

Atunci când rinichii nu mai reuşesc să filtreze şi să elimine toate toxinele din sânge, măsura cea mai la îndemână este adoptarea unei diete corecte.

Astfel, poate fi evitată insuficienţa renală.

Rinichi polichistici: Alimente permise şi alimente contraindicate

Mai puţină sare

Pentru a limita consumul de sare, persoanele care suferă de afecţiuni ale rinichilor trebuie să evite brânza sărată, murăturile, afumăturile şi mezelurile.

Excesul de sare poate produce umflarea picioarelor (edeme), deoarece sarea contribuie la retenţia apei în organism.

Edemele apar în afecţiuni grave renale, hepatice sau cardiace.

Hrana poate fi făcută mai gustoasă înlocuind sarea cu suc de lămâie sau cu condimente precum mărar, leuştean, busuioc, mentă, tarhon ori chimen.

Prudenţă în alegerea proteinelor

Sănătatea rinichilor este condiţionată de aportul de proteine.

De multe ori, medicii recomandă limitarea nivelului de proteine aduse prin alimentaţie.

Acestea nu trebuie însă excluse din dietă. Sunt de preferat proteinele de calitate, cum ar fi cele din carnea de pui, din peşte şi din carnea slabă de vită.

De asemenea, surse importante de proteine de calitate sunt lactatele, cerealele şi leguminoasele (soia, mazărea, lintea).

Alimentele semipreparate şi cele de tip fast-food conţin cantităţi crescute de sare.

Rinichi polichistici: Limitează consumul de lichide

În afecţiunile renale, se recomandă un consum zilnic de 1,4 litri de lichide. Atenţie, în această cantitate sunt incluse şi supele, şi ceaiurile.

De asemenea, tot în cei 1,4 l de lichide trebuie să fie incluse şi fructele şi legumele care conţin cantităţi însemnate de apă: perele, merele, pepenele verde, citricele şi dovleceii.

În bolile de rinichi, un consum mare de lichide într-un interval scurt de timp poate să producă şocuri renale şi să agraveze starea de sănătate a bolnavului.

Atenţie la aportul de fosfor!

Persoanele care suferă de insuficienţă renală trebuie să includă în alimentaţie şi fosforul.

Acest mineral se găseşte în drojdia de bere, tărâţe, porumb, usturoi, ouă, cereale integrale şi în somon.

Dar atenţie, excesul de fosfor duce la declanşarea unei carenţe de calciu care, în timp, poate afecta structura oaselor.

Şi potasiul trebuie monitorizat

Nivelul potasiului trebuie urmărit cu maximă atenţie în situaţiile când rinichii nu mai funcţionează normal, spun specialiştii.

De aceea, aportul de potasiu trebuie individualizat pentru fiecare persoană în parte.

Cantităţi mari de potasiu se găsesc în caise, avocado, fasole albă, dovleac, drojdie de bere, orez brun, stafide, spanac, struguri, citrice, cartofi şi în cereale.

În cazul bolnavilor renali, supradoza de potasiu agravează afecţiunea şi poate fi chiar fatală.

Astfel, dacă pentru cele mai multe persoane, necesarul de potasiu este de 2.000 mg pe zi, pentru cele cu afecţiuni renale, acesta scade până la 800 mg zilnic.

În schimb, o cantitate scăzută de potasiu în organism poate fi un factor semnificativ în apariţia hipertensiunii arteriale.

În insuficienţa renală trebuie evitate alimentele bogate în potasiu: piersici, avocado, banane, pepene galben, mango, portocale, prune şi stafide.

În cazul persoanelor cu afecţiuni renale, este indicat un regim hiposodic (sărac în sare), hipoproteic (sărac în proteine), sărac în albumine şi în lipide.

Rinichi polichistici

Alimentele interzise în problemele renale sunt: carnea conservată, sărată şi afumată, mezelurile, grăsimile animale, brânzeturile sărate şi condimentele iritante.

Legumele şi fructele cu un conţinut bogat de apă trebuie să constituie hrana de bază, ţinând cont de cantitatea crescută de uree la unele persoane cu afecţiuni renale.

Rinichi polichistici

Printre alimentele recomandate, se numără ţelina fiartă, salata din frunze de păpădie, zeama de orz cu suc de lămâie şi salata verde asezonată cu pătrunjel.

Ca în mai toate afecţiunile renale, consumul adecvat de lichide este esenţial în tratarea rinichiului polichistic.

Iar dacă aceste lichide sunt preparate din plante cu acţiune terapeutică, efectele sunt mult sporite.

Rinichi polichistici

Tumorile benigne (necanceroase) de la nivelul rinichilor, de forma unor pungi cu conţinut lichid, deşi nu necesită operaţie, pot determina apariţia unor complicaţii: hipertensiune arterială sau chiar insuficienţă renală.

Leacurile din plante medicinale, precum urzică albă moartă ori ovăz nedecorticat, şi sucurile de morcov, ridiche neagră, castraveţi şi de sfeclă roşie previn tocmai aceste riscuri.

Mugurii de plop sunt antiseptici

De la plop se recoltează mugurii, din care prepari o infuzie (dintr-o linguriţă cu muguri zdrobiţi şi 250 ml de apă clocotită), apreciată drept un antiinflamator şi dezinfectant al căilor urinare.

Mugurii, surse vegetale de propolis, sunt remedii cu dublă acţiune: de protecţie şi de regenerare renală.

Rinichi polichistici: Iarba mare «topeşte» chisturile

Spală rădăcina plantei şi toac-o mă­runt. Amestecă 30 g de rădăcină cu două linguri de miere şi cu una de drojdie de bere.

Adaugă 3 l de apă caldă şi lasă amestecul la macerat două zile, la loc călduros. Bea câte 50 ml de trei ori pe zi, înainte de masă. După 20 de zile, cura se repetă.

Mesteacănul, bun diuretic

Frunzele plantei au acţiune diuretică şi favorizează eliminarea acidului uric.

Mai mult, planta tratează infecţiile căilor urinare şi ajută la topirea calculilor biliari, tulburări frecvente în cazul chisturilor renale.

Este foarte bună infuzia (pe care o prepari dintr-o linguriţă de plantă şi o cană cu 250 ml de apă clocotită). Bea câte trei căni de ceai pe parcursul unei zile. Cura durează 18 zile.

Rinichi polichistici: Frunzele de vişin previn inflamaţiile

Procesul inflamator la nivelul rinichilor poate fi redus cu ajutorul frunzelor de vişin, culese când mugurii încep să crească.

Se prepară o infuzie din 10 frunze, care se fierb cinci minute în doi litri de apă. După ce a fiert, pune ceaiul într-un vas înfăşurat într-un prosop, 30 de minute.

Bea câte un pahar de ceai îndulcit cu miere de câte patru-cinci ori pe zi, timp de 10 zile.

Coada-calului, recomandată în infecţiile urinare

Preparatele medicinale din coada-calului sunt benefice în tratarea afecţiunilor renale şi infecţiilor urinare.

Pentru prepararea decoctului, foloseşte 10 g de plantă uscată şi o cană cu 250 ml de apă clocotită.

Fierbe frunzele cinci minute, apoi strecoară ceaiul. Bea câte două căni pe zi, timp de 15 zile.

Tensiunea sub control

Nutriţioniştii recomandă celor care au chisturi renale să consume câte o jumătate de pahar de suc de legume, de trei ori pe zi.

Rezultate foarte bune s-au constatat când bolnavii au urmat o cură de 21 de zile cu un amestec din suc de morcovi, castraveţi, ridiche neagră, sfeclă (câte cinci linguri din fiecare) şi din zeama unei lămâi.

Acest suc este ideal şi pentru hipertensivi.

Rinichi polichistici: Amestec pentru dureri supărătoare

Uneori, durerile te pot sâcâi zile în şir. Acestea apar din cauza nisipului din rinichi, frecvent în rândul persoanelor cu rinichi polichistic.

Pentru a scăpa de chin, poţi prepara un cocteil din mai multe plante, care ajută la eliminarea nisipului.

Foloseşte patru măceşe, trei linguri de mătase de porumb, o linguriţă de urzică moartă albă, pe care le fierbi într-un litru de apă timp de două minute.

În continuare, pune ceaiul într-un termos sau într-un vas acoperit, înfăşurat într-o pătură, şi lasă-l la macerat 10 ore. Întreaga cantitate de ceai se bea pe parcursul unei zile.

Cura durează 10 zile. Pentru dureri Fierbe în 200 ml de lapte o linguriţă de ovăz nedecorticat, pisat, timp de 15 minute. Cura durează 10 zile.

Ca tratament naturist adjuvant, se poate folosi un amestec de plante: splinuţă, drăgaică, urzică moartă (galbenă sau albă), sub formă de infuzie (o linguriţă de amestec la 250 ml de apă, se infuzează 3 minute).

Se beau câte 3 căni pe zi. Regimul alimentar trebuie să cuprindă 2 l de apă pe zi, sucuri de legume şi o cantitate redusă de proteine, grăsimi animale şi de sare. Se înlocuieşte zahărul cu miere naturală.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole