Reventul

reventul doftoria

Reventul – Rheum palmatum – varietatea tanguticum si Rheum officinale ( Polygonaceae )

Denumire populară: rabarbură.

Reventul este o plantă legumicolă, cu tulpinile înalte până la 2.5 metri, care apar începând din al doilea an de vegetaţie, cu frunze mari de 50-70 centimetri al căror peţiol este folosit în alimentaţie. Rădăcina şi rizomul plantei conţin principii active cu acţiune purgativă. Ambele specii originare din China, iar la noi în cultură sunt plante erbacee perene prin organele subterane şi anuale prin cele aeriene.

In scopuri medicinale se folosesc rizomul (axul napiform) şi rădăcinile decorticate (Rhizoma Rhei mundatae), ce se recoltează primăvara sau toamna de la plantele trecute de 6-8 ani. Mai întâi se spală cu un curent de apă,  după care se curăţă de suber şi de o parte din parenchimul cortical, se taie în bucăţi cilindrice sau plate şi se usucă. Produsul obţinut este de culoare galben – portocalie, cu miros caracteristic, gust astringent amar şi colorează saliva în galben. 

Componenţii principali: taninuri (reotanoide) şi reoantracenozide cu agliconii lor.

Proprietăţi: în doze mici are acţiune tonică, în doze mijlocii devin laxative, iar în doze mari purgative.

Indicaţii: ca tonic, laxativ şi purgativ, în funcţie de doze.

Mod de folosire: sub formă de pulbere – tonic în doze de 0.05 g – 0.10 g pe zi; laxativ în doze de 0.25 g – 0.50 g pe zi şi purgativ în doze de 1 g – 3 g pe zi.

Utilizări populare: compot ce se dă copiilor mici pentru întărire; stimulent şi pentru uşurarea digestiei; ca purgativ în doză mai mare.

Contraindicaţii: nu se administrează persoanelor predispuse constipaţiei, deoarece de multe ori după acţiunea purgativă se instalează constipaţia.