Refluxul gastro-esofagian: simptome și remedii

refluxul gastro esofagian doftoria

Refluxul gastro-esofagian

Refluxul gastro-esofagian este dureros. Alimentele și stropi de acid în esofag și provoacă rahitism, arsuri la stomac și, în unele cazuri severe, dureri în piept. Unii indivizi au experimentat dureri atât de intense încât au crezut că au avut un atac de cord. În cazul în care o persoană se confruntă cu reflux acid, în mod regulat, acidul va irita esofagul, ceea ce poate duce la cicatrizare, ulcerație, umflare sau hemoragie. Care este riscul refluxului de acid? Dacă refluxul acid persistă, poate duce la apariția cancerului esofagian.
Dacă suferiți de reflux de acid, ar trebui să luați inventarul vieții dvs. și să determinați ce cauzează sau exacerbează problema. Începeți cu o revizuire a obiceiurilor alimentare. Alimentele care conțin enzime vii sunt esențiale pentru eliminarea și prevenirea refluxului acid.

Care sunt simptomele bolii?

Simptomul principal al afecțiunii este pirozisul: senzația de arsură ce apare în coșul pieptului, retrosternal și este declanșată de contactul mucoasei esofagiene cu conținutul acid refulat din stomac. Acesta este cel mai frecvent simptom, prezent la peste trei sferturi dintre pacienți. De obicei apare după mese copioase, la modificările de poziție ale corpului imediat după masa (aplecarea corpului în fata, ridicare de greutăți) sau la persoanele care poarta îmbrăcăminte strâmtă (sau corset, curele strânse). Uneori pirozisul nu este resimțit ca senzație de arsură, ci chiar ca durere retrosternala, durere care mimează de multe ori durerea cardiaca. In aceste cazuri un consult cardiologic este obligatoriu pentru diferențierea cauzelor durerii retrosternale, cu atât mai mult ca uneori același bolnav poate avea și reflux gastroesofagian și angina pectorala. In unele cazuri pacienții au și regurgității, adică simt în gură un lichid acru (sucul gastric acid) sau resturile de alimente refulate din stomac. Pirozisul și regurgitățiile sunt cele mai frecvente simptome, dar nu singurele, la fel cum sunt persoane cu reflux care nu au pirozis. Nu sunt puține cazurile în care refluxul gastroesofagian este diagnosticat la pacienți care au simptomatologie respiratorie: dacă refluxul apare noaptea, se poate aspira conținutul gastric în căile respiratorii iar persoana se trezeste brusc din somn cu senzația de lipsă de aer și de multe ori pacienții se prezintă la serviciul de pneumologie pentru aceste crize de sufocare. Alteori diagnosticul este pus la pacienți care se prezintă la ORL pentru răgușeală (disfonie), tuse seacă, iritativă, dificultăți la înghițire; refluxul cronic și iritarea continua a laringelui de către conținutul gastric acid explica aceste simptome laringiene. Unele simptome ale bolii de reflux gastroesofagian sugerează apariția unor complicații cum ar fi senzația de oprire a alimentelor (disfagia) care apare în cazul îngustării lumenului esofagian. RGE = reflux gastro-esofagian

Scopul pentru o greutate sănătoasă
În timp ce arsurile la stomac se pot întâmpla oricui, RGE pare să fie cel mai răspândit la adulții supraponderali sau obezi. Greutatea în exces – în special în zona abdominală – pune mai multă presiune asupra stomacului. Ca urmare, aveți un risc crescut de apariție a acizilor gastrici înapoi în esofag provocând arsuri la stomac. Dacă sunteți deja considerat a avea o greutate sănătoasă, asigurați-vă că o mențineți cu o dietă sănătoasă și exerciții regulate.

Să știți ce alimente să evitați
Indiferent de greutatea dvs., există anumite alimente declanșatoare cunoscute care vă pot crește riscul de reflux de acid. Cu RGE, ar trebui să fiți deosebit de precaut de elemente care pot duce la simptome.

Încercați să evitați următoarele produse alimentare:
-sos de roșii și alte produse pe bază de tomate
-alimente bogate în grăsimi, cum ar fi produsele alimentare fast-food și alimentele grase
-mâncare prăjită
-sucuri de citrice
-sifon
-cofeină
-ciocolată
-usturoi
-ceape
-mentă
-alcool
Prin limitarea sau evitarea acestor declanșatoare, este posibil să aveți mai puține simptome. De asemenea, puteți dori să păstrați un jurnal de produse alimentare pentru a vă ajuta să identificați alimentele problematice.

Mănâncă puțin, stai puțin mai mult
Mâncarea meselor mai mici face mai putină presiune asupra stomacului, ceea ce poate preveni refluxul acizilor stomacului. Consumând cantități mai mici de alimente mai frecvent, puteți reduce arsurile la stomac și puteți consuma mai puține calorii în general.
De asemenea, este important să nu vă culcați după masă. Acest lucru poate provoca arsuri la stomac. Se recomandă să se aștepte 2-3 ore după masă. (Odată ce te duci în pat, încercați să vă ridicați capul cu câteva perne suplimentare pentru a evita arsurile în timpul zilei.)

Mănâncă alimente care ajută
Nu există nici un aliment magic care să poată trata refluxul de acid. Cu toate acestea, pe lângă evitarea alimentelor declanșatoare, alte câteva modificări alimentare vă pot ajuta. În primul rând, se  recomandă mese cu conținut scăzut de grăsimi, bogate în proteine. Reducerea aportului de grăsimi dietetice poate scădea ulterior simptomele, în timp ce obținerea de proteine ​​și fibre suficiente vă va menține pe deplin și va împiedica supraalimentarea.
După fiecare masă, puteți chiar să luați în considerare mestecarea gumei de menta. Acest lucru vă poate ajuta să măriți saliva în gură și să păstrați acidul din esofag.

Renunță la fumat
În cazul în care aveți nevoie de un alt motiv pentru a renunța la fumat, arsurile la stomac sunt una dintre ele. Fumatul dăunează sfincterului esofagian inferior, care este responsabil pentru prevenirea apariției acizilor stomacali. Atunci când mușchii sunt slăbiți de la fumat, este posibil să apară episoade mai frecvente arsuri la stomac. E timpul să renunți la fumat. Te vei simți mai bine.
Fumul secundar poate fi, de asemenea, problematic dacă luptați împotriva refluxului de acid.

Explorați eventualele remedii pe bază de plante
Plante medicinale:
-muşeţel
-lemn dulce
Ierburile pot fi o modalitate naturală și eficientă de reducere a simptomelor RGE.

Evitați îmbrăcămintea strânsă
Purtarea de haine care sunt prea strânse poate creste episoadele de acid reflux. Acest lucru este valabil mai ales în cazul zonelor și curelelor drepte: ambele exercită o presiune inutilă asupra abdomenului, contribuind astfel la riscul de arsuri la stomac.

Încercați tehnici de relaxare
RGE în sine poate fi foarte stresantă. Deoarece mușchii esofagiali joacă un rol important în menținerea acizilor stomacului acolo unde aparțin, ar putea ajuta să înveți tehnici care să vă relaxeze atât corpul cât și mintea. Yoga are avantaje enorme prin promovarea conștientizării minții și corpului. Dacă nu sunteți yoghină, puteți încerca chiar meditație liniștită și respirație profundă pentru câteva minute de câteva ori pe zi pentru a vă îmbogăți nivelul de relaxare.

Remedii naturale pentru echilibrarea refluxului acid

Echilibrează nivelul acidului clorhidric
Creșterea producției naturale de acid clorhidric în stomac este primul pas în prevenirea refluxului de acid. Înlocuiți sarea de masă ieftină cu sare de mare de calitate. Folosesc și recomand săruri de cristal din Himalaya, deoarece conțin cloruri și zeci de minerale de care organismul are nevoie.

Modificați-vă dieta
Alimentele prelucrate și zaharurile sunt aproape o modalitate garantată de a exacerba refluxul de acid și de a crea un dezechilibru bacterian în stomac și în tractul intestinal. Pentru a combate acest lucru, mâncați fructe și legume proaspete organice. Un măr pe zi ține refluxul departe!

Luați un supliment de enzime digestive
Enzimele se găsesc în abundență în alimentele crude, dar gătitul alimentelor peste 45 de grade Celsius distruge enzimele care promovează sănătatea. Numai alimentele vii și cele crude sunt bogate în valori nutritive și nivelurile de enzime care sunt esențiale pentru combaterea refluxului de acid.

Oțet de mere 
Vă recomandăm să luați o lingură de oțet de mere, amestecat în aproximativ 100 de grame de apă înainte de fiecare masă. Acest lucru va ajuta la calmarea stomacului și va sprijini digestia; acționează rapid acest remediu pentru reflux de acid.

Luați bicarbonat
Bicarbonatul: se amestecă o lingură într-un pahar cu apă și se bea. Unii medici sunt sceptici, așa că dacă aveți tensiune arterială crescută sau dacă vă aflați într-o dietă restricționată pe bază de sodiu, este mai bine să primiți mai întâi sfatul medicului.

Aloe Vera 
Aloe vera este folosită în mod obișnuit pentru a calma un stomac deranjat, diaree și roșeață asociată cu afecțiuni ale intestinului, cum ar fi colita ulceroasă. Aloe vera gel comestibil consumat în interior favorizează digestia și este o altă alternativă excelentă pentru calmarea refluxului de acid.

Sfaturi suplimentare
De asemenea, începeți cu o curățare a colonului complet. Toxinele acumulate din alimentele procesate și zaharurile pot perturba digestia și pot duce la simptome de reflux acid. O curățare regulată a organismului poate elimina toxinele sistemului dvs. și poate contribui la promovarea echilibrului acid.
Eliminarea disconfortului refluxului de acid se poate face fără medicamente costisitoare sau prescripție medicală.