Ce semnale îți transmite corpul când ai probleme cu inima

probleme cu inima

Probleme cu inima: ce semnale îți transmite corpul când ai probleme cu inima

  • dureri la nivelul pieptului

Printre cele mai întâlnite semne specifice afecțiunile cardiace se numără durerea resimțită la nivelul pieptului, a brațelor și care radiază spre gât. În cazul acestor probleme de sănătate, senzația de durere apare sub stern, către partea stângă și poate fi asemănătoare unei greutăți sau presiuni care apasă pe piept. Rezultatele celor mai recente studii în domeniu au arătat că durerile de acest fel sunt mai frecvente la bărbați, în timp ce femeile se confruntă mai ales cu senzația de arsură. De cele mai multe ori, angina pectorală și infarctul miocardic se manifestă prin astfel de simptome.

  • oboseală permanentă

Deși poți pune epuizarea pe seama programului încărcat de peste zi, oboseala poate fi unul dintre semnele bolilor inimii, mai exact a insuficienței cardiace. Starea de letargie și somnolența apar atunci când inima nu-și poate îndeplini funcția de a pompa sângele corespunzător în organism. De asemenea, modificările de ritm cardiac, problemă cunoscută sub numele de aritmie, pot favoriza apariția oboselii. Dacă inima bate într-un ritm încetinit (bradicardie – mai puţin de 60 de bătăi/minut), atunci și tensiunea arterială scade și persoana începe să se simtă obosită.

  • stări de amețeală

Și episoadele de amețeală pot indica prezența unor probleme cardiovasculare. Specialiștii spun că multe persoane amețesc când fac mișcări rapide, neplăcere care poate fi cauzată de hipotensiunea arterială. Explicația este una simplă: inima menține o anumită presiune, iar când persoana se ridică brusc în picioare, sângele nu poate ajunge la fel de rapid la creier, fapt ce duce la apariția stărilor de amețeală și a celor de leșin. Însă amețelile pot apărea și la cei cu hipertensiune, însoțite în acest caz de dureri de cap sau de senzația de țiuit în urechi.

  • transpiri chiar și fără efort

Un alt simptom care poate anunța prezența unei probleme cardiace este transpirația. Dintre problemele inimii, infarctul miocardic se manifestă prin transpirații reci. Mai exact, durerea cauzată de afectarea inimii poate favoriza descărcarea de adrenalină și stimula secreția glandelor sudoripare. În cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace, neplăcerea poate apărea chiar și atunci când organismul este relaxat, în stare de repaus. Transpirațiile reci care anunță infarctul miocardic sunt însoțite adesea și de dureri în spatele sternului.

Citește și alte articole:

Remedii naturale pentru palpitațiile inimii

7 sfaturi pentru o inimă sănătoasă