Probleme cu digestia: sfaturi şi tratamente naturiste pentru digestie

probleme cu digestia

Probleme cu digestia: sfaturi şi tratamente naturiste pentru digestie

Sfaturi pentru probleme cu digestia

Mâncaţi încet, câte puţin din toate. Bune exemple ne dau popoarele orientale, în special cele tibetane şi japoneze, care pledează pentru o alimentaţie cumpătată, cu cantităţi reduse caloric, punând mare preţ pe evitarea prelucrării exagerate a hranei prin prăjeli şi tratamente chimice şi pe modul în care se desfăşoară ritualul mesei, în linişte, răbdare şi respect faţă de comeseni. Prin tradiţii multimilenare, aceste popoare consumă foarte puţine grăsimi, sosuri şi prăjeli, fapt ce se corelează cu rata scăzută a îmbolnăvirilor grave, inclusiv cancer.

În timpul mesei se neglijează atmosfera care trebuie să asigure o ambianţă minunată pentru o digestie totală. Trebuie să nu se uite că digestia asigurată de distazele salivare, de bila fabricată în ficat şi de sucurile gastrice din stomac şi din intestine cere o atmosferă plăcută la masă, fără grabă şi cu o masticaţie completă a alimentelor. Nu sunt de lăudat cei ce golesc primii farfuriile şi paharele, pentru a cere o repetare.

Se întâmplă ca, la îndemnurile insistente ale gazdei, de altfel foarte amabilă şi greu de refuzat, totul se consumă în mare viteză, atât mâncărurile, cât şi băuturile, pentru a se ajunge la cafele, cozonaci şi la plăcinte calde şi bine însiropate. Dumicaţii alunecă rapid pe gât, unii după alţii, fiind deosebit de apetisanţi şi delicioşi pentru papilele gustative.

Probleme cu digestia: consumati aperitive uşoare şi mâncăruri nu foarte grase

 • alegeţi aperitive uşoare, cu pui sau curcan, brânzeturi degresate, fructe de mare, friptură de curcan, pui sau vită (nu de porc!), peşte slab, cartofi piure, multe zarzavaturi proaspete, fructe şi necesarul de apă plată.
 • La prepararea mâncărurilor ar fi bine să se ţină seamă de următoarele: gătitul fără grăsime animală se face în abur, folosind vase cu teflon sau Zepter
 • la fripturi la cuptor se poate înlocui o parte din uleiul vegetal cu vin sau suc de lămâie
 • sosurile să nu fie îngroşate cu făină, ci cu brânză degresată de vaci
 • la desert, în locul tortului de ciocolată, se recomandă cozonac, prăjituri cu fructe sau salată de fructe

Tratamente naturiste pentru probleme cu digestia

 • una dintre complicaţiile foarte grave la care pot duce aceste mese încărcate este şi intoxicaţia alimentară, care poate fi provocată de alimentele cumpărate din comerţ şi contaminate cu diverşi microbi, sau de plante, peşte sau ciuperci otrăvitoare. În asemenea cazuri, imediat ce apar primele simptome, este indicată forţarea vomei cu un pahar cu apă şi multă sare. Apoi, se macină fin 200 de grame de năut crud şi se beau mai multe căni de amestec de câte 30 de grame (2 linguriţe) praf cu 250 ml de apă.
 • atunci când intoxicarea se produce cu fructe de mare, un decoct din coji de portocală este foarte eficient. Acesta se prepară din feliuţe fine de coji proaspete de la o portocală, în 250 ml de apă, care se fierb pe foc mic timp de 10-15 minute. Se bea fierbinte, de trei ori pe zi.
 • nici diareea nu lipseşte din seria problemelor. Aceasta poate fi cauzată fie de cantităţile prea mari de alimente îngurgitate, fie de o sensibilitate crescută a stomacului sau a splinei, iar agravarea acestei stări poate duce la pierderi mari de energie din corp. Un remediu la îndemâna oricui este supa de usturoi. Pentru a prepara o astfel de supă vă trebuie 2-3 căţei de usturoi necurăţaţi de coajă şi copţi în cuptor până capătă culoarea brună. Se adaugă 250 ml apă şi se fierbe pe foc mediu timp de 5 minute şi apoi supa se bea fierbinte.
 • un alt tratament pe care îl puteţi prepara acasă se face din ouă cu usturoi. Se storc de zeamă 3 căţei mari de usturoi şi se bat două ouă cu sucul obţinut. Se încălzeşte pe foc o linguriţă cu ulei de susan şi se toarnă peste amestec într-o tigaie. Se mai prăjeşte, amestecând continuu timp de 1-2 minute. Preparatul se consumă de două ori pe zi.
 • dacă suferiţi de o gastroenterită, vă puteţi trata cu o reţetă de oţet cu usturoi. Pisaţi bine patru căţei de usturoi şi extrageţi sucul, după care adăugaţi trei linguri de oţet. Beţi preparatul cu înghiţituri mici şi în scurt timp vă veţi reface tractul intestinal.

Somnul după masă poate cauza probleme cu digestia

 • după o masă copioasă este indicată a plimbare uşoară, timp de 30-60 de minute în aer liber, pentru a ajuta digestia. Nu este indicată culcarea în poziţie orizontală, deoarece favorizează creşterea acidităţii în stomac, cu deversarea acidului clorhidric în esofag, unde declanşează arsurile (pirozis).
 • sunt şi cazuri ca la aceste mese festive, când se adună mai multe familii, să se discute probleme cu caracter conflictual, legate de afaceri neizbutite, nerealizări şcolare sau în gospodării, toate însoţite de o sonorizare acută a muzicii, ce violentează creierul. În plus, stresul poate creşte glicemia, cu mare pericol pentru persoanele diabetice. De aceea, este indicată ascultarea unei muzici plăcute, în ritm lent.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria