Prevenirea înfundării arterelor
Foarte multe produse alimentare din comerț sunt bogate în grăsimi, iar acest lucru provoacă creșterea în greutate, creșterea nivelului de colesterol rău și deteriorare arterială. Pentru a preveni înfundarea arterelor, este esențial să ai o alimentație sănătoasă și să menții un control asupra grăsimilor și caloriilor consumate.
Alimentele pe care trebuie să le incluzi în dietă pentru a preveni deteriorarea arterelor sunt următoarele:
Roșiile
Roșiile conțin un antioxidant cunoscut sub numele de licopen – care are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular și circulator. Consumul de roșii ține sub control nivelul de colesterol rău (LDL). În plus, reglează și procesele inflamatorii care influențează creșterea tensiunii arteriale.
Afinele
Aceste fructe mici au devenit populare datorită proprietăților lor antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante. Mai mult, conținutul lor ridicat de vitamine, minerale și fibre dietetice îmbunătățesc activitatea metabolică și curăță arterele. De asemenea, afinele sunt recomandate pentru reducerea acumulării excesive de colesterol și trigliceride – două grăsimi care sunt asociate cu deteriorarea arterială și principalele afecțiuni cardiovasculare.
Fulgii de ovăz
Fulgii de ovăz nu trebuie să lipsească din alimentația ta zilnică. Acești sunt sursă importantă de fibre dietetice, carbohidrați și aminoacizi esențiali. În plus față de creșterea energiei, substanțele nutritive prezente în fulgii de ovăz îmbunătățesc sănătatea inimii și a arterelor, menținând un control asupra nivelului ridicat de colesterol.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline extravirgin poate preveni deteriorarea arterelor. Conţinutul crescut de acizi grași și antioxidanții reduc efectele negative ale radicalilor liberi și a excesului de colesterol. Include în alimentația zilnică uleiul de măsline.
Somonul
Se știe că somonul este sursă importantă de acizi grași Omega-3 și aminoacizi. Aceștia diminuează riscul de închegare a sângelui și înfundarea arterelor, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. Se pare că, în general, consumul de somon cel puțin de două ori pe săptămână mărește prezența colesterolului bun (HDL) în artere. Astfel, se reduce acumularea de grăsimi dăunătoare precum colesterolul rău (LDL) și trigliceridele.
Citește și alte articole: