Pomelo: beneficii şi contraindicaţii

pomelo

Pomelo

Dulce-acrişor, cu o tentă de grepefruit, pomelo este extrem de răcoritor şi poate fi servit ca o gustare dimineaţa, oferind energie şi vitalitate întreaga zi. Datorită vitaminelor pe care le conţine, pomelo este considerat o mină de aur pentru organism, iar în China este un fruct venerat deoarece se crede că alungă răul.

Fructul, ca oricare dintre citrice, poate fi consumat pentru prevenirea şi tratarea răcelilor şi gripelor şi este un bun stimulent al sistemului imunitar. De asemenea, previne ateroscleroza şi echilibrează presiunea arterială, graţie conţinutului de pectine.

Fructul este originar din Asia de sud-est şi este cel mai mare din familia citricelor (Citrus maxima sau Citrus grandis). Are forma unei pere uriaşe de până la 20 cm lungime, de culoare galbenă-verzuie, coaja groasă (1,5 cm), pulpa gălbuie sau roz, acidulată, dulce-amăruie.

Un fruct poate cântări între unu şi 8 kg. Cel mai sănătos este să îl consumaţi crud, sub formă de suc sau în salata de fructe. În China, din coaja de pomelo se prepară marmeladă sau este folosită la prăjituri.

Fructul exotic are în compoziţie vitamina C, B1, B2, B3, B5, B9 (acid folic), provitamina A, acizi organici, proteine, minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu şi fier). Un sfert de pomelo (aproximativ 150g), spun medicii, asigură necesarul zilnic de vitamina C.

Pomelo nu conţine grăsimi are doar 72 de calorii/200 g, ceea ce îl transform într-un aliat de nădejde al siluetei, mai ales datorită enzimelor pe care le conţine, substanţe ce sporesc arderea grăsimilor, cunoscute şi sub numele de “calorii negative”.

Reglează tensiunea arterială. Un fruct de pomelo conţine aproximativ 400 mg de potasiu per porţie care, la fel ca şi vitamina C, joacă un rol esenţial în sănătatea inimii.

Acest mineral reglează nivelul tensiunii arteriale, astfel că un pahar de suc de pomelo pe zi ajută la curăţarea reziduurilor arteriale acumulate în organism, reducând impurităţiile şi fiind extrem de benefic persoanelor care suferă de hipertensiune arterială.

Bogat în fibre. O dietă cu pomelo este indicată când vrei să slăbeşti repede, dar într-un mod sănătos. Acest fruct are un conţinut de 8% fibre şi un aport de nutrienţi recomandat zilnic atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.

Un consum zilnic de astfel de fibre oferă un sentiment de saţietate organismului, ajută la sănătatea intestinelor şi la prevenirea cancerului de colon.

Vitamina C din belşug. La fel ca majoritatea citricelor, şi pomelo are un conţinut ridicat de vitamina C, oferind un aport de până la 193%. Întăreşte sistemul imunitar, previne stresul şi poate preveni complicaţiile în cazul răcelilor: infecţiile pulmonare sau pneumonie.

Vitamina C mai ajută la prevenirea deteriorării musculare, a inflamaţiilor, boli cadiovasculare şi chiar a unor anumite tipuri de cancer.

Incetineşte îmbătrânirea. Conţinutul ridicat de antioxidanţi ajută la încetinirea procesului de îmbătrînire şi la protejarea organismului împotriva multor tipuri de boli – inclusiv boli de inimă sau cancer – protejând organismul împotriva radicalilor liberi.

Luptă împotriva cancerului. Coaja de pomelor este extrem de bogată în bioflavonoide, substanţe de mare ajutor în prevenirea cancerului pancreatic, intestinal şi cancerul la sân. S-a dovedit ştiinţific faptul că această coajă poate ajuta la oprirea celulelor canceroase din răspăndire.

Contraindicatii

Specialiştii atrag însă atenţia să fie folosit cu reţinere în cazul bebeluşilor. Chiar dacă nu prezintă pericol de alergii, citricele pot cauza urticarie, eczeme sau probleme digestive datorită acidităţii. Puteţi adăuga câteva picături de suc în piureul de fructe al bebeluşului, dar oferiţi fructul ca atare după vârsta de un an.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Citricele previn atacurile cerebrale

Portocala: 9 motive să mâncați o portocală în fiecare zi

Suc de lămâie pentru pietre la rinichi

Lămâiul