5 alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi

pietrele la rinichi pietre cauze alimente care cauzeaza

5 alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi pot fi cauzate de mai mulți factori, însă, oricum ar fi, o alimentație corespunzătoare este esențială pentru a preveni formarea lor. Este recomandat să eviți anumite alimente sau să le consumi cu precauție pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi.

Alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi – Sare

Evită sarea pentru a preveni pietrele la rinichi. Una dintre cele mai frecvente probleme în ceea ce privește alimentația este aportul de sodiu. Chiar dacă nu adaugi multă sare în mâncare, alimentele semipreparate conțin foarte mult sodiu. Acesta se găsește chiar și în dulciuri. Un consum ridicat de sare provoacă retenție de apă și poate duce la formarea pietrelor la rinichi. Organismul nu poate elimina tot excesul de sodiu, iar acesta este stocat în sistemul renal. În plus, sodiul crește tensiunea arterială și contribuie la creșterea în greutate.

Alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi – Produse lactate

Produsele lactate reprezintă o parte importantă din dieta multor persoane. Aceste alimente sunt bogate în calciu și sunt necesare pentru dezvoltarea și întărirea oaselor. Totuși, lactatele nu sunt recomandate persoanelor predispuse la formarea pietrelor la rinichi. Consumul de lapte, iaurt sau brânză stimulează eliminarea calciului prin urină, fapt care îngreunează evacuarea pietrelor la rinichi și a deșeurilor. Având în vedere că un deficit de calciu este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta pietrele la rinichi, îți recomandăm să consumi cu moderație acest mineral. Cu alte cuvinte, nu trebuie să elimini calciul din dietă, dar să încerci să îl obții din diferite surse, cum ar fi migdalele.

Alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi – Cofeină

Cafeaua este vedeta dimineților tale. Totuși, deși te ajută să te trezești dimineața sau să îți îndeplinești sarcinile zilnice, aceasta poate avea efecte secundare. Printre ele se numără și suprasolicitarea rinichilor, fapt care mărește riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Cofeina nu se găsește numai în cafea, ci și în ceaiuri sau sucuri acidulate. Aceste băuturi măresc nivelul de calciu din urină și, ca urmare a efectelor lor stimulente, pe termen lung pot provoca insuficiență renală.

Alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi – Îndulcitori artificiali

De multe ori, adăugăm îndulcitori artificiali în deserturi și ceaiuri. În plus, aceștia se găsesc în băuturi dietetice, dar și în alimente cu un conținut mic de calorii. Deși ne gândim ca sunt mai sănătoși decât zahărul, îndulcitorii artificiali pot avea efecte secundare grave, cum ar fi formarea pietrelor la rinichi și proasta funcționare a acestora.

Alimente de evitat pentru a nu te confrunta cu pietrele la rinichi – Carne roșie

Proteinele și grăsimile de origine animală sunt asociate cu formarea pietrelor la rinichi și cu bolile renale. Carnea roșie conține componente care sunt greu de eliminat din organism. În plus, acest aliment este bogat în acid uric și purine. Când nivelul acestor substanțe este prea ridicat, te poți îmbolnăvi de gută sau pietre la rinichi. Alte alimente bogate în purine sunt sparanghelul, fasolea și varza. Încearcă să nu consumi cantități mari din aceste alimente pe perioade scurte de timp. În acest fel, poți preveni formarea pietrelor la rinichi în urma acumulării de acid uric.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Pietre la rinichi: simptome şi obiceiuri zilnice care pot duce la formarea lor

Suc de lămâie pentru pietre la rinichi

6 simptome care ar putea anunța o afecțiune la rinichi

Rinichi: 5 obiceiuri zilnice care îți afectează rinichii

Ceaiuri pentru rinichi

Curățarea rinichilor în mod natural

Cele mai bune alimente pentru a vă menține rinichii sănătoși