Pietre la fiere: simptome, regim și tratament naturist

pietre la fiere simptome regim tratament naturist

Pietre la fiere: simptome, regim și tratament naturist

Pietrele la fiere sau litiaza biliară apar din cauza formării de concrețiuni (calculi) tari în vezica biliară.

Aceste pietre la fiere (calculii biliari) se formează ca aglomerări cristalizate de colesterol, calciu sau alte substanțe.

Alimentația bogată în grăsimi rafinate (ulei de floarea soarelui, margarină hidrogenată), produsele de fast-food, de patiserie sau mult procesate (mezeluri, conserve, snacks-uri) reprezintă așa-zisa alimentație de tip occidental vinovată în mare parte de multe boli, printre care și litiaza biliară (pietre la fiere sau colecist).

Pietrele la fiere reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate și apar în urma cristalizării constituenților sucului biliar.

Criza de fiere este dureroasa și poate fi însoțită de stări de greață sau vomă. Durerea apare în general după masă, durează între 30 de minute și 4 ore și poate radia în spate, în piept sau în umărul drept.

Mergeți la doctor dacă aveți dureri precum cele amintite sau dacă vi se îngălbenește pielea. Calculii pot provoca ocluzie intestinală sau pot favoriza o infecție a bilei (colecistită) care poate degenera în septicemie.

Pietre la fiere: simptome

În unele cazuri, pietrele la fiere nu provoacă simptome, dar atunci când o fac, este nevoie de intervenție chirurgicală.

Atunci când aceste pietre la fiere sau calculii încep să se miște, poate apărea o durere intensă în partea superioară a abdomenului ori în centrul abdomenului, chiar sub piept.

În alte cazuri, bolnavul poate simți durere între omoplați sau în partea dreaptă a umărului. Durerea poate dura de la câteva minute, la câteva ore.

Pietrele la fiere pot cauza și frisoane sau febră, vomă și amețeli. Scaunele de culoarea argilei ori urina închisă la culoare sunt un alt semn că ai calculi la fiere.

Pietre la fiere: regim și tratament naturist

Se estimează că 20% dintre femeile și 8% dintre bărbații cu vârsta de peste 40 de ani suferă de această boală. Practic, la fiecare 700 de persoane, una suferă o intervenție chirurgicală de extirpare a veziculei biliare.

Prima intervenție chirurgicală de înlăturare a vezicii biliare a avut loc in 1882.

Această operație continuă să fie principalul tratament medical al pietrelor la fiere. Se practică atât operații convenționale, cât și laparoscopice.

Toate grăsimile stimulează contractarea vezicii biliare, dar grăsimile saturate din alimente ca slănina, hamburgerii, carnea grasă și pizza măresc colesterolul și predispun la crize de fiere.

Un studiu derulat de cercetătorii americani arată că pacienții tratați cu armurariu au un nivel considerabil mai mic de colesterol în bilă, ceea ce poate reduce riscul formării pietrelor.

Anghinarea este o plantă recomandată celor ce suferă de pietre la fiere căci protejează sistemul digestiv, protejează ficatul și îmbunătățește semnificativ activitatea bilei.

Un regim alimentar rațional și sănătos pentru aceste pietre la fiere poate face ca funcționalitatea bilei să fie mult optimizată. În acest scop, trebuie redus mult consumul de grăsimi animale, alimente procesate din comerț și fast-food.

Fructele și legumele proaspete în stare crudă sau gătite de casa sunt ideale pentru o viață sănătoasă.

Pectina din coaja multor fructe (spre exemplu mere sau gutui) contribuie la reducerea diametrului calculilor biliari.

Grăsimea din avocado, uleiul de măsline sau ulei de rapiță, pește sau nucifere este nesaturată și foarte sănătoasă, bună pentru vezica biliară.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook DoftoriaC