Roşii, galbeni şi portocalii! Pepenii românești au ajuns pe tarabe! Cei portocalii, vedetele pieţelor!

pepenii românești

Pepenii românești: Roşii, galbeni şi portocalii! Pepenii românești portocalii, vedetele pieţelor!

Ploile dese şi în cantităţi mari au dat bătăi de cap. Insă, românii vor putea să găsească pepene sută la sută românesc atât în pieţe, cât şi în supermarketuri.

Roşii, galbeni şi portocalii! Pepenii româneşti sunt gata să fie vedetele acestei veri!

Primii pepeni româneşti verzi au coaja subţire şi miezul de un roşu aprins. Nea’ Marin are însă toate soiurile. Testăm şi vedeta anului: pepenele cu miez portocaliu.

”Galbenul se recunoaşte prin miros! Ăstia sunt copţi, au un parfum deosebit, miros foarte bine şi cred că gustul e pe măsură!”, spune Marian.

Astăzi, agricultorii au sărbătorit prima recoltă, una bogată spun ei, deşi nu le-a fost deloc uşor.

”Ăsta este copt, ăsta este crud. El, când ajunge la maturitate, îşi schimbă culoarea, se face un verde mai maturat”, spune Marian Căpriță, agricultor.

Pepenii românești verzi au coaja subţire şi miezul de un roşu aprins. Nea’ Marin are însă toate soiurile. Testăm şi vedeta anului: pepenele cu miez portocaliu, asta da noutate!

Fructele dulci şi zemoase sunt gata de drum. Vor ajunge în pieţe cu întârziere, din cauza ploilor şi temperaturilor extreme care au afectat culturile.

Pe tarabe, preţurile sunt în funcţie de soi. Pepenele roşu porneşte de la un preţ de doi lei pe kilogram, în vreme ce kilogramul de pepene galben se vinde cu trei lei.

Cel portocaliu este şi cel mai scump. 3 lei şi 50 de bani pe kilogram.

Coada şi culoarea vă arată cât sunt de proaspeţi, iar coaja dacă sunt dulci.

Pepenele imperfect e dovada că a crescut pe pământ românesc, spun producătorii.

Şi nu este singurul criteriu.

Forma trebuie să fie uşor bombată, coada subţire şi verde, iar seminţele – mai mici.

Codiţa verde mai arată şi că pepenele a fost cules de curând. Coaja trebuie să fie tare şi… neapărat bronzată.

Cei care au pata galbenă sunt mult mai copţi şi mult mai dulci. Îi ciocăn puţin sau îmi dau seama după coajă. Iar când îl baţi cu degetul, să sune mai gros.

Dacă pepenele sună a gol înseamnă că nu este bun.

Iar dacă pepenii cu miez roşu rezistă chiar şi o săptămână pe tarabă, cei galbeni sunt mult mai pretenţioşi şi se strică după doar trei zile.

Sursa: A1.ro

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

De ce nu e bine să le arunci! Beneficii pentru sănătate cu seminţe de pepene roşu

Cura cu pepene galben: beneficii, tratamente şi preparate cu pepene galben

Suc de pepene roșu rețetă

Pepene galben: beneficii şi proprietăţi

Pepenele Verde

Pepenele Galben