Părul

parul doftoria

Părul – Pirus sativa ( Rosaceae )

Părul este un pom fructifer înalt până la 20 de metri, cu flori albe sau roz şi fructe mari, cu pulpă fină şi zemoasă. La noi în ţară părul se cultiva în toate zonele, din toate soiurile de vară, toamnă şi iarnă. Părţile folosite sunt fructele.

Componenţii principali: apă, zahăr (mai ales levuloză), acizi, albumine, celuloză, cenuşi, pectină, tanin, grăsime, vitamine (A, B1, B2, PP, C), fosfor, sodiu, calciu, magneziu, sulf, potasiu, clor, zinc, cupru, fier, mangan, iod şi arsenic. 

Proprietăţi şi indicaţii: diuretic şi uricolitic, depurativ (litiază urică reumatism cronic degenerativ, gută); profilaxia infecţiei urinare recidivante (cu excepţia perelor Bergamote).

Mod de folosire: 

Fructul: înainte de mese, în cantităţi de până la 1 kg – 1.5 kg zilnic (fiind şi o sursă de vitamine pe timpul iernii, alături de alte fructe).

Sucul: două – trei pahare pe zi, înainte de mese (sucul de pere este indicat în toate combinaţiile de sucuri de fructe).

Pere uscate: 40 de grame – 50 de grame la litrul de apă, fierte o oră (băutură răcoritoare diuretică, energetică); intră în compoziţia marmeladei din fructe.