Pancreatita: 10 tratamente naturiste din plante
- În uz intern pentru a trata pancreatita sunt eficiente:
1. Decoct din lichen de piatră, preparat cu o linguriţă herba la 250 ml de apă, care se fierbe 5 minute; după răcire se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau trei căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, având efecte foarte bune în stimularea secreţiilor pancreatice.
2. Infuzie din anason: 10 grame seminţe pisate la 250 ml de apă clocotită se infuzează acoperit 15-20 de minute şi se bea o cană pe zi, fracţionată în trei reprize, înainte de mese.
3. Infuzie din sânziene: două linguriţe herba uscată şi mărunţită se infuzează 15 minute în 250 ml de apă clocotită, se strecoară şi se beau două – trei căni pe zi.
4. Macerat la rece de obligeană dintr-o linguriţă rădăcină uscată şi mărunţită, ţinută timp de 8-12 ore în 250 ml de apă rece; în ziua următoare se încălzeşte uşor, se strecoară şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă principală (în total 6 înghiţituri pe zi).
5. Anason (seminţe), lichen de piatră, sânziene, păpădie, pufuliţă (herba), muşeţel (flori), obligeană şi valeriană (rădăcini). Din acest amestec se iau două linguriţe la 250 ml de apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau trei ceaiuri îndulcite pe zi.
6. Tinctură din lichen de piatră (20 g de herba uscată la 100 ml de alcool 700); se macerează 10 zile, se strecoară şi se iau câte 15-25 de picături înainte de mese.
7. Tinctură de păpădie (20 g rădăcini uscate şi mărunţite la 100 g alcool 700); se macerează timp de 14 zile la soare sau aproape de o sursă uşoară de căldură şi se iau câte 15-20 picături de două – trei ori pe zi.
8. Ulei eteric de anason, din care se iau câte 8-12 picături pe zi, fracţionate în două – trei reprize.
9. Tijă de păpădie (6-10 tije proaspete) se consumă zilnic într-o cură de primăvară, alături de o salată din frunze proaspete de păpădie.
În amestecuri de plante sunt recomandate arnică, genţiană, mentă, nalbă de grădină, păpădie, pelin, pufuliţă, sânziene, siminoc, traista ciobanului, urzică vie şi valeriană.
- În uz extern pentru a trata pancreatita:
10. Pe suprafaţa abdomenului, în zona pancreasului, se unge pielea cu unguent de gălbenele şi apoi se pune o cataplasmă cu herba zdrobită de coada racului.
In terapeutica bolilor pancreasului (pancreatita), alimentaţia are un rol esenţial. Întrucât bolnavii sunt expuşi la diferite dereglări metabolice, este necesară stabilirea unei diete adecvate, obligatoriu hipercalorică pentru a preveni scăderea energiei şi a masei corporale.
Continuarea consumului de alcool intensifică durerile abdominale şi apare pericolul unor complicaţii grave. Chiar şi berea este dăunătoare, iar o sticlă pe zi consumată vreme îndelungată poate duce atât la pancreatite, cât şi la formarea de calculi biliari.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria