Pâine cu maia: beneficii și preparare

Pâine cu maia

Pâine cu maia

Maiaua este un produs din făină și apă care fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus ce consumă zahărul și formează gaze de dioxid de carbon și hidrogen.

Maiaua este săracă în drojdie (drojdia de bere), comparativ cu drojdia comercială.

Folosirea drojdiei comerciale este o metodă rapidă de dospire, dar inferioară din punct de vedere nutrițional.

În urma fermentării acesteia rezultă alcool, valoarea nutritivă a cerealelor folosite scăzând și pâinea fiind greu de digerat.

Pe când pâinea cu maia oferă o calitate superioară, asigură un panel nutrițional benefic și un gust deosebit.

Un alt avantaj este acela că, spre deosebire de pâinea obținută cu drojdie comercială care se alterează repede.

Pâinea cu maia continuă pentru mai multe zile să se îmbunătățească nutritiv fiindcă drojdia naturală din interiorul ei încă mai ‚lucrează’.

În plus, atât aroma, cât și textura sunt superioare, coaja pâinii cu maia fiind mai crocantă, iar miezul mai elastic și aerat.

Pâine cu maia: beneficii

Maiaua ajută să se producă o fermentație naturală, proteinele din gluten (intoleranta la gluten) fiind dezactivate parțial sau chiar total, ceea ce face pâinea mai ușor digerabilă.

Calitățile nutriționale ale pâinii cu maia cresc de la o zi la alta, datorită faptului că drojdia naturală încă fermentează.

Este benefică pentru flora intestinală recreând bacteriile digestive.

Are un indice glicemic scăzut fiind indicată diabeticilor sau celor care își doresc să aibă o greutate echilibrată (despre diabet).

Este ideală pentru copii, cărora nu li se recomanda încă produsele cu gluten – acesta ducând la anemie sau la pierderea nutrienților din corp.

Gustul pâinii cu maia este ușor acrișor și are o aromă distinctă de pâine țărănească, lucru datorat prezenței acizilor lactici și acetici produși de lactobacili.

În timpul dospirii pâinii cu maia, târâţa din făină este spartă, eliberând nutrienții în aluat.

Pâine cu maia: mod de preparare

Pentru rezultate garantate trebuie să urmezi instrucțiunile primite din modul de preparare și neapărat să fie cald în spațiul de lucru.

Mod de preparare: amestecă 1 plic de extract din maia lichidă din secară, 500 g făină de grâu, 500 g făină de secară, 2 plicuri de drojdie (18g), 2 lingurițe de sare, 750 ml apă călduță, 1 linguriţă de zahăr.

Frământă foarte bine și lasă compoziția la dospit 2 ore într-un loc cald.

Frământă încă o dată și pune-o într-o formă de copt unsă cu ulei.

Aşeaz-o în cuptorul rece, alături de un vas cu apă, și coace-o la o temperatură de 200°C timp de o oră.

Apropo, poți rafina gustul pâinii adăugând în prealabil în aluat 100 g ceapă călită, 100 g semințe de in, 100 g diferite nuci sau 1 lingură de condimente.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole

Tabel calorii: legume, carne, fructe, lactate, cereale și pâine

Ce afecțiuni pot indica unele pofte alimentare (pofta de ciocolată, de cafea, de pâine)

Pâinea noastră cea de toate zilele. Adevărul despre ea!