Organismele modificate genetic (OMG)! Cum le evităm?

organismele modificate genetic

Organismele modificate genetic (OMG – urile) sunt produsele alimentare care au fost modificate la nivel de ADN prin inginerie genetică. Primul organism modificat genetic a apărut în anul 1994 odată cu primul soi de tomate care erau modificate genetic pentru a avea un termen de garanţie mai mare şi o mai bună rezistentă în fata perisabilităţii. Acum OMG – urile (organismele modificate genetic) sunt răspândite prin pieţe şi supermarketuri şi ele conţin gene din alte plante sau chiar bacterii, gândaci, animale, peste, şi chiar gene umane. Se estimează că 60% – 70% din produsele din supermarketuri au fost modificate genetic. In America 85% din recolta de soia şi 45% din recolta de porumb este supusă ingineriei genetice. 70% – 75% din produsele procesate din supermarketuri gen băuturi carbogazoase, supe, chipsuri, condimente, mâncare pentru sugari, mixuri pentru clătite şi bomboane conţin ingrediente modificate genetic. Asa că dacă consumi produse care conţin uleiuri de vegetale, derivate din soia precum burger de soia, sau alte produse care conţin sirop de porumb, sau ulei de porumb, şansele sunt foarte mari să introduci în corp produse modificate genetic (OMG). Problema şi mai gravă este că poţi face aceasta fără să fii informat, întrucât legea nu îi obligă pe producători să menţioneze pe etichete faptul că produsul este organism modificat genetic (OMG) sau că are în compoziţie ingredienţi care au fost modificaţi genetic.

Cum poţi să eviţi (sau măcar să încerci să eviţi) să consumi organisme modificate genetic (OMG)?

  • consumă pe cât posibil produse BIO, pentru că acestea nu conţin ingrediente modificate genetic (cu toate că au un preţ mult mai ridicat decât produsele clasice).
  • indentifică surse non – OMG de la tine din zonă şi cumpără de acolo, astfel susţii şi protejezi producţia locală de non – OMG (produse nemodificate genetic).
  • evită consumul de alimente procesate. Multe dintre ele conţin derivate din porumb, soia, şi rapiţă care mai mult ca sigur provin din plante alterate genetic. Cumpără produse neprocesate precum fructe, vegetale, nuci, seminţe, alge etc.
  • citeşte etichetele de pe ambalaj. Dacă vezi pe etichetă ingrediente din porumb, soia sau canola (rapiţă), pune produsul înapoi pe raft. Caută produse pe ale căror etichete scrie că nu conţin organisme modificate genetic (OMG).
  • implică-te şi cere o legislaţie mai strictă în reglementarea şi afişarea produselor modificate genetic (OMG – organismele modificate genetic) pe etichetă astfel ca omul să ştie ce pune în corp.
  • următoarele produse sunt testate la acest moment (sau poate chiar s-a reuşit) pentru a creea variaţii de sortimente alterate genetic: fructe (mere, cireşe, grapefruit, merişor, kiwi, pepeni, pere, ananas, prune şi căpşuni), vegetale (ardei gras, varză, morcovi, conopidă, porumb, castraveţi, salată, muştar, măsline, ceapă, mazăre, cartofi, dovleac, cartofi dulci, orz, soia, cafea, linte, fulgi de ovăz, pop corn, orez, zahăr şi grâu, seminţe de in, alune, seminţe de floarea soarelui, nuci).