Oare mestecăm bine?!
Inghiţi alimentele aproape întregi? Se mai întâmplă, când ţi-e tare poftă de ceva sau foarte foame. Dar dacă aşa mănânci mereu, rişti să te îmbolnăveşti, şi să te îngraşi. Te hrăneşti cu ceea ce asimilezi din alimente, iar dacă mesteci bine cantitatea de nutrienţi asimilaţi creşte. Obiceiul dăunător de a nu mesteca suficient hrana, fie copil, fie adult, ar putea avea urmări serioase. La polul opus, iată care sunt principalele beneficii ale mestecatului prelungit al alimentelor:
Imbunătăţeşte digestia:
Primii care contribuie la buna desfăşurare a digestiei sunt dinţii. Cu ajutorul lor, în cavitatea bucală, hrana este fărămiţată şi îmbibată cu salivă, ceea ce face ca bolul alimentar să fie lesne de înghiţit, să alunece mai uşor în stomac şi să fie mai lesne de digerat. Dar nu doar cu dinţii contribuie la aceasta, ci şi buzele, şi limba, şi maxilarele. Printr-un şir de mişcări mecanice se determină eliberarea salivei produsă de glandele salivare pentru ca alimentele să se îmbibe cu ea. Prin acţiunea salivei şi a sucului gastric, hrana mărunţită se transformă într-o formă lichidă, pentru ca părţile ei nutritive să fie apoi bine absorbite şi asimilate. Astfel, cu cât mesteci hrana mai bine, cu atât riscul digestiei dificile, al balonării, al constipaţiei şi durerilor de stomac scade.
Te ajută să slăbeşti:
E cunoscut îndemnul conform căruia, dacă mesteci fiecare îmbucătură de aproximativ 30 de ori, slăbeşti. O confirmă studiile ultimelor decenii care recomandă mestecatul lent şi îndelungat pentru a ţine greutatea sub control. Poate părea greu la început, creierul fiind obişnuit să primească o cantitate mai mare de hrană într-un timp mai scurt, însă cu timpul restricţiile vor deveni o nouă regulă. Mestecând mai mult, te saturi mai repede şi mănânci mai puţin. Obisnuieşte-te să porţionezi alimentele în bucăţi mici şi să savurezi hrana pe îndelete. Pur şi simplu slăbeşti mâncând.
Dinţii şi gingiile au de câştigat de pe urma mestecatului prelungit. Acest proces le fortifică, iar enzimele din componenta salivei, cele care înmoaie alimentele, protejează smalţul.