Nectar din fructe: cum se prepară (conservare pentru iarnă)

nectar din fructe sucuri conservare

Nectar din fructe

Nectar din fructe obţinut prin pasarea legumei sau fructului întreg/ decojit, până la o consistenţă semi-lichidă.

Conţine nutrienţi şi fibre dietetice importante care oferă senzaţia de saţietate.

Sucurile de tip piure sunt obţinute din legume şi reprezintă o sursă importantă de nutrienţi, având, în acelaşi timp, un număr mic de calorii.

Fructele din care se prepară cele mai gustoase nectaruri sunt vişinele, afinele, caisele, piersicile, merele, perele, gutuile. Acestea pot fi preparate dintr-o singură specie de fructe sau combinate.

Fructele bine coapte se spală, se îndepărtează sâmburii, se opăresc 5-10 minute (500 ml apa la 1 kg de fructe), până se înmoaie textura, apoi se mărunţesc fin la robot, după care se amestecă cu siropul de zahăr (la prepararea siropului de zahăr se foloseşte şi apa rămasă de la opărire) 2 părţi piure şi 3 părţi sirop de zahăr.

Pentru obţinerea unui litru de sirop se folosesc 150-200 g zahăr şi 800-850 ml apă.

Amestecul se fierbe 3-5 minute, după care se dozează în sticle de 1/4, se capsează, apoi se fierb la bain marie 15-20 minute (timpul de fierbere se consideră din momentul în care apa din vasul bain marie începe să fiarbă).

Nectar din fructe: Conservare pentru iarnă

Nectarul de fructe este o conservă pentru iarnă pe care o puteţi consuma ca atare sau o puteţi folosi la creme ori prăjituri.

Fructele spălate se curăţă, li se scot sâmburii si se taie bucăţi.

Puteţi folosi nectarine, piersici, caise sau price alte fructe. Se mixează cu ajutorul unui blender sau se dau pe maşina de tocat pentru a se obţine o pastă.

Faceţi un sirop din apă şi zahăr şi turnaţi-l peste pasta de fructe. Se dă în clocot câteva minute după care se pune în borcane sterilizate.

Nectarul de fructe se serveşte ca atare sau diluat cu apă minerală. E foarte bun şi în creme sau prăjituri.

O diferenţă importantă dintre sucul de fructe şi fructul în sine este că sucul este mult mai uşor de digerat, deoarece nu conţine pulpă.

În plus, o cantitate mare de apă, nutrienţi, vitamine, dar şi zaharuri rămân în sucul de fructe şi sunt asimilate mai rapid de organism.

Cele mai bune alegeri sunt, desigur, fructele proaspete şi tratate cât mai puţin în timpul cultivării.

Acestea trebuie spălate atent şi curăţate de coajă şi seminţe, mai ales dacă pentru prepararea fructelor se foloseşte un aparat special.

Când prepari sucul, pregăteşte o cantitate mică, exact cea pe care ai de gând să o consumi pe moment, întrucât acesta se oxidează foarte repede.

Poţi folosi diverse combinaţii, dar cu atenţie, pentru că unele dintre acestea pot fi supărătoare pentru stomac din cauza acizilor.

Nectar din fructe: Categorii de sucuri

Sucuri din fructe dulci: prune, struguri

Sucuri din fructe sărace în acid: mere, piersici, caise, pere, cireşe

Sucuri din citrice (bogate în acid): portocală, lămâie, grepfrut, căpşuni, ananas

Sucuri din legume: roşii, castraveţi

Sucuri din zarzavat: vărză, ţelină, spanac, salată, pătrunjel

Sucuri din rădăcinoase: morcov, ceapă, cartof, ridiche, ghimbir

Nectar din fructe: Combinaţii recomandate

1. Ingredientele din categoria fructelor dulci se pot combina cu cele puţin acide, dar nu cu cele acide sau cu legume.

Ingredientele puţin acide se potrivesc cu cele dulci şi cu sucurile din fructe acide.

2. Sucurile din fructe acide merg cu cele puţin acide şi cu cele de legume.

3. Sucurile din legume se potrivesc cu cele din fructe acide şi zarzavat.

4. Sucurile din zarzavat pot fi combinate cu cele din legume şi rădăcinoase, dar nu cu celelalte.

5. Sucurile din rădăcinoase se potrivesc bine cu cele de zarzavat.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Sucuri de legume pentru diverse afecţiuni (beneficii, reţete şi combinaţii)

4 sucuri de plante benefice pentru piele

5 sucuri naturale care luptă cu gastrita

Suc de ţelină: pentru afecţiuni digestive, antireumatismal şi excelent tonifiant

Suc de pepene roșu rețetă