Năut: beneficii, valoare nutrițională și contraindicații

Năut

Năut: Năutul a fost cultivat în Mesopotamia și a făcut parte din bucătăria stradală din Roma antică de-a lungul timpului. Atrăgând atenția cu aroma sa și substanțele nutritive pe care le conține, năutul și-a găsit locul printre cele mai recente tendințe alimentare și a câștigat popularitate în întreaga lume.

Beneficiile pe care le are humusul includ scăderea în greutate, îmbunătățirea sistemului digestiv, funcțiile musculare, menținând în același timp sănătatea inimii și pielii. Este benefic în tratarea diferitelor afecțiuni medicale, cum sunt diabetul, anemia, artrita reumatoidă și hipertensiunea arterială.

Năut: Previne afecțiunile cardiovasculare

Năutul cu ulei de măsline este cunoscut pentru faptul că previne boli cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, includerea în alimentație a uleiul de măsline scade riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare în Sudul Europei și statele mediteraneene.

Conform The Wall Street Journal, consumul de alimente bogate în ulei de măsline, cum este și năutul, ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Năutul ține sub control diabetul

Substanțele nutritive prezente în năut țin sub control nivelul de zahăr din sânge. Recomandat este să folosești în preparare năutul uscat în locul celui congelat sau în conservă. Conținutul ridicat de fibre din năut este un carbohidrat complex.

Nu se digeră și, prin urmare, încetinește eliberarea de zahăr, reușind astfel să menții un control asupra diabetului zaharat. Asociația Americană a Diabetului recomandă diabeticilor folosirea făinii de năut în locul celei din grâu.

Năutul accelerează procesul de pierdere în greutate

Ai auzit de dieta cu năut? Proteinele și fibrele prezente în năut sunt substanțele nutritive de bază din dieta mediteraneeană, despre care se știe că accelerează metabolismul și, prin urmare, pierderea în greutate.

Năutul îmbunătățește digestia

Datorită conținutului ridicat de fibre, năutul ajută în probleme cu digestia. A fost demonstrat că prin consumul de năut este stimulat tranzitul intestinal și prevenită constipația. Așadar, include năutul în alimentația dacă de obicei te confrunți cu probleme digestive.

Năutul previne și combate anemia

Sunt foarte multe persoane, în special femei, care suferă de anemie, dar prin includerea în alimentația a năutului previi deficiența de fier. Fierul ajută la transportul oxigenului în celulele roșii din sânge în corp, combătând anemia și simptomele asociate acestei afecțiuni.

Valoarea nutrițională a năutului

Humusul este bogat în minerale esențiale, cum sunt potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier și zinc, vitaminele A, B1, B2, B3, B6 și acid folic, proteine și fibre. În plus, năutul este sursă importantă de acizi grași esențiali. Cu toate acestea, pe baza rețetei urmate, conținutul nutrițional al năutului variază.

Spre exemplu, varianta cu spanac și morcov ar avea mai multă vitamină A și cel pe bază de ceapă verde ar avea mai multă vitamină C și K.

Năut: Contraindicații

NU este indicat să consumați năut dacă aveți insuficiență renală, boli renale cronice sau gută, consumul de năut crescând ușor nivelul acidului uric în sânge. Persoanele care nu suferă de astfel de boli pot consuma fără restricții năut.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria