Nas înfundat
Cavitatea nazală și sinusurile sunt căptușite cu o mucoasă care secretă tot timpul un lichid gros. Când virusul răcelii începe să se manifeste, această mucoasă se irită, se inflamează și secretă mai mult lichid care, în timp, duce la înfundarea nasului.
Dacă picăturile nazale nu dau randament și rezultatele se lasă mult timp așteptate, încearcă leacurile naturale. Sunt ușor de preparat, ieftine și au efecte benefice pentru o lungă perioadă.
Nas înfundat: Usturoi şi hrean
Calitățile curative ale usturoiului sunt printre cele mai apreciate datorită alicinei, substanţă cu proprietăţi antibacteriene. Pui un cățel de usturoi pisat şi o lingură cu oţet într-un litru de apă fierbinte, inhalezi aburii 10 minute și apoi te bagi în pat, învelită bine.
Poți încerca să-ți „refaci“ mirosul şi cu o cataplasmă cu hrean. Pui trei lingurițe de hrean ras pe o bucată de tifon şi o ții pe frunte nu mai mult de un sfert de oră.
Precauții: Încearcă să pisezi usturoiul cu o ustensilă din lemn.
Nas înfundat: Inhalații cu ulei de mentă
Această procedură eliberează nasul de secrețiile abundente și în acelaşi timp îţi reîmprospătează căile nazale.
Fierbi doi litri de apă și, după ce a clocotit, o amesteci cu șase picături de ulei de mentă. Stai deasupra vasului timp de un sfert de oră și inspiri adânc, acoperindu-ți capul cu un prosop.
Chiar dacă transpiri abundent,încearcă să reziști cât mai mult în această formulă și ține-ți ochii închiși, deoarece uleiul de mentă poate să fie iritant.
Este de preferat să-ți faci inhalațiile seara, înainte de culcare. Aburii de apă fierbinte, împreună cu mirosul puternic de mentă, degajă simțurile și vei putea să dormi respirând normal.
Precauții: Uleiul esențial de mentă nu este recomandat copiilor cu vârste mai mici de 6 ani.
Nas înfundat: Picături din zeamă de lămâie
La fel de bună pentru eliberarea căilor nazale este și lămâia. Tot ce trebuie să faci ca să respiri din nou bine este să storci câteva picături de zeamă dintr‑o lămâie și, cu ajutorul unei pipete, să-ți pui câte două picături în fiecare nară.
De asemenea, mănâncă o bucată mică de ghimbir, în funcție de cum suporți gustul poți să-l combini cu miere, sau pune pe o batistă ori pe un tifon câteva picături de oțet de mere și inspiră până când simți mirosul.
Precauții: Nu dilua zeama de lămâie, pentru că nu mai e la fel de eficientă.
Nas înfundat: Picături cu sare de mare
Sinusurile îți sunt înfundate şi vrei să-ți fluidizezi secreţiile nazale. Fierbi o cană cu apă, o lași la răcit până devine călduță, și o amesteci cu o jumătate de linguriţă cu sare de mare şi cu un vârf de cuţit cu bicarbonat de sodiu.
Îți pui câte 1-2 picături din această soluție în fiecare nară, de trei ori pe zi.
Precauții: Încearcă să prepari acest remediu în fiecare zi, altfel își pierde din proprietăți.
Nas înfundat: Cataplasmă cu seminţe de muştar
Sunt folosite cu succes în bucătărie și dau un gust aparte felurilor de mâncare, însă au efecte benefice și în caz de răceală și gripă, prin desfundarea nasului.
Semințele de muștar subțiază mucusul și elimină secrețiile în exces. Le macini cu ajutorul unei râșnițe de cafea, până obții o pudră fină.
Amesteci o jumătate de cană cu semințe de muștar, o cană cu făină și apă, cât să rezulte o pastă groasă, apoi adaugi compoziția între două pânze de bumbac și o lași să acționeze pe piept.
Precauții: Cataplasma nu trebuie să stea mai mult de un sfert de oră pe piele, deoarece poate să irite zona respectivă.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria
Citeşte şi alte Articole