Muşchiul de Piatră

muschi de piatra Muşchiul de Piatră

Muşchiul de piatră – Cetraria islandica ( Parmeliaceae )

Denumiri populare mai cunoscute: muşchi de munte, muşchi cret, jeleghin de munte.

Muşchiul de piatră creste pe stânci şi pe platourile din zona alpină expuse vânturilor puternice, prin locuri uscate, uneori în jnepenişuri. Se întâlneşte mai frecvent pe Muntele Mic, în Banat, Tarcu, Godeanu, Masivul Retezatului, muntii Făgăraşului, Parângului şi Sibiului, în judeţele Maramureş, Bistrita-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş şi Suceava.

In scopuri medicinale se foloseşte planta (Lichen Islandicus).

Componenţii principali: mucilagii, acizi lichenici (cetraric şi protocetraric, d-l-usinic, protolichensterinic şi fumaric), ulei volatil, vitaminele A şi B1, iod, urme de fridelină şi grăsimi. Prin hidroliză hidraţii de carbon (lichenina) se transformă în D-glucoză, iar aşa – numita izolichenină se dizolvă în apă la rece, iar apoi se scindează în manoză, galactoză şi glucoză.

In unele ţări nordice, lichenul de piatră se foloseşte pentru hrana animalelor sau pentru prepararea zahărului.

Proprietăţi: stimulator al secreţiilor gastro – pancreatice şi al sistemului nervos vegetativ şi vasomotor, calmant şi emolient al aparatelor respirator şi digestiv, colagog.

Indicaţii:

Intern: în insuficientă pancreatică, bronşită, laringite, traheite, stări de vomă la gravide, anorexie.

Mod de folosire:

Intern: sub formă de ceai: O linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se fierbe 5 minute, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, se beau cel mult trei ceaiuri pe zi, îndulcite – reci pentru oprirea vărsăturilor şi calde pentru celelalte boli. ( se poate lua şi amestecat cu lapte); sub formă de tinctură: prin macerare timp de 8 zile, din 20 de grame de muşchi în 100 de ml de alcool de 70 de grade – luându-se 30-50 picături în 24 de ore.