Murul – Rubus fruticosus (Rosaceae)
Denumiri populare mai cunoscute: mur de pădure, mur sălbatic, mură, murar, murică, rug, rug de mure, amură, mur negru.
Murul este o plantă perenă cu tulpina spinoasă (rug), frunze palmat-compuse, flori albe sau roz şi fructe comestibile. Este un arbust cu tulpina târâtoare care ajunge la 1-1.5 m înălţime. Creşte pe marginea pădurilor, prin luminişuri şi în zona dealurilor.
Asemănări-deosebiri:
Poate fi confundat cu Rubus caesius (murul de mirişte) care creşte în zona de câmpie pe răzoare, pe lângă garduri, pe marginea apelor; este mai redus ca înălţime şi cu lăstari slabi; ghimpii sunt mai mici şi foarte deşi, iar frunzele cu trei foliole în loc de cinci câte sunt la Rubus fruticosus. Fructele sunt incomplet dezvoltate, cu unele drupe mult mai mici ( la Rubus fruticosus sunt dezvoltate uniform).
Medicina utilizează frunzele tinere (Folium Rubi fruticosi). Recoltarea foliolelor se face prin strujire, înainte şi în timpul înfloririi. Datorită ghimpilor de pe peţiol mâna va fi apărată cu o mănuşă sau ciorap de lână. Se usucă la umbră, în strat subţire. Produsul are miros plăcut şi gust astringent.
Componenţii principali: tanin, flavonoide, acizi (malic, lactoizocitric, succinic, oxalic etc.), vitamine ( A, B, C, D si P ), inozitol etc.
Proprietăţi: astringentă, antidiareică, antiseptică, tonică.
Indicaţii:
Intern: în diaree (tonic şi astringent), colită, gastroenterite, gingivite.
Extern: în leucoree, fistule anale, gingivite; sub formă de gargară în inflamaţia gingiilor, gurii şi gâtului; cataplasmele se folosesc în hemoroizi sau fisuri anale, iar sub formă de irigaţii în leucoree.
Mod de folosire:
Intern: infuzie – 2 linguriţe de frunze la 200 ml de apă clocotită; se beau 2 ceaiuri pe zi ( în gastroenterite, colite, tonifiant al organelor digestive).
Extern: infuzie – cantitatea de plantă se dublează; se foloseşte sub formă de clisme, băi, comprese sau gargară ( în gingivite). In obezitate se recomandă ceaiul făcut dintr-un amestec de frunze de mur, păpădie, pelin, pătlagină, coada-şoricelului, ţintaură şi afin.
Fructele (murele) de culoare neagră, plăcute la gust, dulci-acrişoare, bogate în acizi organici şi vitamine (A, B, C, D, şi P); folosite în stare proaspătă sunt considerate un bun întăritor al organismului, uşor laxativ în special la copii.