Migrena se manifestă sub forma unei crize dureroase, cu durata variabilă, de la câteva ore la câteva zile. Spre deosebire de cefalee, unde durerile cuprind tot capul, în migrenă ele se manifestă numai la o jumătate de cap, fiind însoţite de: greţuri, vărsături, lăcrimare, umflarea ploapelor etc. Cauzele migrenelor sunt numeroase: unele boli ale intestinelor sau ale veziculei biliare, artroză cervicală, tulburări de vedere, sinuzită, oboseală, abuzul de alcool sau tutun.
Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: levănţică, ruşcuţă de primăvară, coada şoricelului, sunătoare, măceş, valeriană, muşeţel, mentă.
Ceaiuri: calmante.
Fructe: cireaşă.
Legume: mărar, varză.
Produse apiterapice: miere de albine – 2 linguriţe sau o lingură la fiecare masă. Oţet de miere sub formă de inhalaţii: într-un vas mălţuit se pune oţet şi apă în părţi egale. Vasul se pune la foc şi se lasă să fiarbă încet. Când încep să iasă vapori se ţine capul deasupra vasului. Se inhalează vaporii până la dispariţia durerii.
Alte recomandări: se vor folosi sucurile recomandate la colecistită. Sunt interzise: băuturile alcoolice şi fumatul, alimente sărate sau condimentate. Combaterea constipaţiei sau indigestiei. Somn prelungit în cameră întunecoasă. Masarea blândă, timp de 5 minute, prin dispensia (deşurubare) frunţii, cefei şi a punctului dintre sprâncene.