Merişoare
Datorită conţinutului de antioxidanţi, dar şi multitudinii de vitamine şi minerale, merişoarele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe din lume, care ajută la vindecarea a nenumărate afecţiuni.
O sută de grame de merişoare conţin 18% magneziu, 18% vitamina C şi 18% fibre şi doar 46 de calorii, ceea ce le face şi prietenoase cu silueta.
Cunoscute şi drept afine roşii, aceste fructe cu gust acrişor fac adevărate minuni în curele de slăbire şi datorită acizilor organici, care ajută organismul la arderea grăsimilor.
O cană cu infuzie de merişoare ajută la o bună igienă a cavităţii bucale, căci elimină bacteriile.
Poţi adăuga fructe proaspete şi uscate de merişor în iaurt, dar şi în salate.
Merişoare: Beneficii
Utile în caz de ulcer
Bogate în antioxidanţi, aceste fructe mici, de un roşu puternic, au puternice efecte antiinflamatoare.
Afinele roşii ajută la eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă în proporţie de peste 40% pentru apariţia ulcerului gastric.
Bea un pahar cu suc proaspăt de merişoare dimineaţa, înainte de micul dejun.
Indicate în infecţiile urinare
Bogate în antocianine, merişoarele reprezintă adevărate tratamente naturale pentru infecţii urinare.
Antocianinele conţinute de aceste fructe acţionează ca o barieră în faţa bacteriilor responsabile de apariţia înfecţiilor urinare, ca de exemplu bacteria E.coli.
Merişoarele ajută şi la prevenirea formării de pietre la rinichi, cât şi în tratarea nefritelor şi pielonefritelor (boli inflamatorii ale rinichilor).
Persoanele care se confruntă cu probleme ale tractului urinar pot consuma ceai de merişoare, de trei ori pe zi, cel puţin 30 de zile.
Pot fi consumate şi fructe proaspete, câte 200-300 de grame pe zi.
De ajutor în caz de ateroscleroză
Persoanele care se confruntă cu ateroscleroză, afecţiune care se caracterizează prin acumularea de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge, pot apela la sucul de merişoare.
Compuşii conţinuţi de acesta împiedică grăsimile să se mai depună pe pereţii arterelor.
Cei care se confruntă cu o astfel de problemă de sănătate pot ţine o cură de trei luni de zile, perioadă în care să bea câte două căni de suc proaspăt de merişor, zilnic.
Recomandate celor care suferă de cancer
Merişoarele sunt de ajutor şi celor care au tumori maligne, datorită proprietăţilor anticancerigene.
Sunt recomandate cure cu comprimate care conţin exctracte din fructe de merişor, de două ori pe an.
Astfel sunt împiedicate mutaţiile celulare, cât şi răspândirea celulelor canceroase în organism.
Merişoarele protejează împotriva cancerului, în special cancer de prostată, cancer de colon, de plămâni şi cancer de sân.
Acest lucru se datorează proantocianidinei, un antioxidant puternic, conform mai multor studii realizate în ultimii zece ani.
Sănătatea dentară
Cercetările au arătat că unii dintre compuşii din merişor fac dificilă depunerii plăcii şi tartrului pe dinţi, eliminând în acelaşi timp anumite infecţii dentare care pot deteriora gingiile şi dinţii.
Stresul
Calităţile de reducere a stresului acestui ceai de merişor sunt bine cunoscute, ca şi efectele de echilibrare a nivelului de hormoni din corp, care pot îmbunătăţi starea de spirit şi pot atenua anxietatea.
Rinichi
Cu moderaţie, ceaiul de merişor poate stimula urinarea şi îmbunătăteşte starea de sănătate a rinichilor; totuşi, atunci când se consumă prea mult, poate creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi, deci este necesară moderarea.
Inima
Există mai mult de 20 de compuşi antioxidanţi găsiţi în ceaiul de merişor, de la antociani la tanini şi flavonoli; această concentraţie ridicată face acest ceai un excelent mijloc de prevenire a stresului şi neutralizarea radicalilor liberi, prevenind astfel o serie de boli cardiovasculare.
Sistem imunitar
Fructele de merişor sunt nu numai bogate în antioxidanţi, dar şi în vitamine şi minerale. Ceaiul obţinut din aceste fructe va putea, în mod similar, stimula sănătatea sistemului imunitar şi să prevină o varietate de infecţii comune.
Contraindicaţii
Pietre la rinichi: Deoarece fructele de merişor au un nivel destul de ridicat de oxalat, acestea pot creste riscul de pietre la rinichi, dacă este consumat în exces.
Prin urmare, dacă aveţi deja probleme cu rinichii, este mai bine să discutaţi cu medicul înainte de a adăuga acest ceai la meniul zilnic.
Sarcina: Componentele puternice din acest ceai de merişor nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece acestea pot fi riscante pentru sarcina şi pentru sugari.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeste și alte Articole:
Suc de afine: beneficii pentru sănătate
Ceai de fructe de pădure: beneficii și proprietăți
Nectar din fructe: cum se prepară (conservare pentru iarnă)
Zmeura proprietăţi terapeutice (vitamine, reţete, beneficii)
Cele mai sănătoase alimente din lume în ordine alfabetică