Medicamente fără reţetă! Deşi par inofensive, ce probleme pot apărea de la ele

medicamente fără reţetă

Medicamente fără reţetă! Deşi par inofensive, ce probleme pot apărea de la ele

Medicamente fără reţetă – Chiar dacă se administrează atât de uşor, nu înseamnă că nu au riscuri. La ce te expui:

Medicamente fără reţetă: Picăturile de nas dau dependenţă

Picăturile care îţi desfundă nasul atunci când eşti răcit sau gripat pot să-ţi dea dependenţă. Aceasta poate apărea după numai o săptămână de la folosirea lor. În plus, administrate pe o perioadă lungă, picăturile îşi pierd eficacitatea şi, din cauză că vei continua să respiri pe gură, poţi suferi complicaţii, precum otite, bronşite, traheite sau faringite. Copiii şi bătrânii pot ajunge să-şi piardă chiar mirosul. De aceea, este foarte important să respecţi întocmai perioada de administrare specificată pe prospect.

Medicamente fără reţetă: Laxativele nu trebuie administrate copiilor

Indicate pentru combaterea constipaţiei, laxativele determină, pe termen lung, dependenţă şi duc la perturbarea funcţiei intestinului. În cazul copiilor, ele se administrează numai la indicaţia medicului.

Medicamente fără reţetă: Analgezicele afectează stomacul

Medicamentele pentru a combate durerea de cap, dureri de dinţi, a celor menstruale sau a celor care însoţesc răceala sau gripa pot da dependenţă dacă sunt folosite în mod abuziv. De asemenea, este bine să respecţi şi câteva reguli simple. Astfel, medicamentele care conţin acid acetilsalicilic (precum aspirina) şi paracetamolul se iau întotdeauna după masă. În caz contrar, acestea pot afecta stomacul. Pentru a limita orice risc, specialiştii te sfătuiesc să optezi pentru aspirina tamponată. Ţine cont că aspirina este contraindicată dacă suferi de ulcer gastroduodenal sau de astm bronşic. De asemenea, nu este indicată copiilor cu vârsta sub 16 ani, din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye, o boală rară care afectează creierul şi ficatul. În cazul paracetamolului, nu se recomandă un tratament mai lung de cinci zile, deoarece poate afecta ficatul şi rinichii.

Medicamente fără reţetă: Pastilele pentru stomac se iau doar scurt timp

Medicamentele antiacide, cum sunt ranitidina şi pantoprazolul, se iau pentru a calma arsurile stomacului sau durerile date de ulcer. Atenţie însă! Antiacidele pot influenţa absorbţia altor medicamente, de aceea nu trebuie luate mult timp.

Medicamente fără reţetă: Pastilele contra alergiilor provoacă somnolenţă

Folosite în tratamentul simptomelor de alergie şi al mâncărime, antihistaminicele sunt periculoase dacă sunt luate în combinaţie cu anumite antidepresive şi cu alcool. Chiar şi în dozele recomandate, ele pot da somnolenţă, ameţeli, tulburări de concentrare şi, uneori, coşmaruri, nervozitate, stare de euforie neobişnuită (în special la copii), tulburări de vedere, zgomote la nivelul urechilor şi tremur. În doze mari, simptomele includ confuzie, spasme musculare, halucinaţii, tremur, înroşirea feţei, bătăi rapide de inimă şi, rareori, convulsii.

Medicamente fără reţetă: Recomandări:

  • Citeşte întotdeauna prospectul înainte de administrarea medicamentului
  • Respectă cu stricteţe indicaţiile
  • Fii atent la data de expirare a medicamentului şi asigură-te, dacă îl ai de mai mult timp, că acesta nu şi-a modificat
    culoarea, mirosul şi consistenţa
  • Cere sfatul farmacistului în situaţia în care urmezi tratament pentru o boală cronică, pentru a te asigura că substanţele nu interacţionează între ele
  • Spune-i medicului de familie despre medicamentele pe care le iei

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole destre medicamente fără reţetă şi medicamente:

Aspirina: 10 proprietăţi şi beneficii pentru sănătate

Intoxicaţia cu aspirină: simptome şi dozaj

Intoxicaţia cu paracetamol: simptome şi tratament

Vaccinarea antigripală, antitifoidică, antirabică şi antidizenterică