Macul sau Macul de grădină

mac macul de gradina doftoria

Macul sau Macul de grădină – Papaver somniferum ( Papaveraceae )

Denumire populară: mac.

Macul de grădină este o plantă erbacee, cultivată în scopuri alimentare, ornamentale şi medicinale, cu tulpina înaltă de 50 – 150 cm, flori mari, albe, roz, roşii sau liliachii – câte una în vârful tulpinii şi ramurilor. Fructul este o capsulă ovoidă sau sferică, uneori alungită, de culoare verde – cenuşie, acoperită cu un strat de ceară la început; devin galben – brune la maturitate. Intreaga plantă conţine un suc lăptos ( latex ). Prin cultură, această specie a dat naştere la numeroase varietăţi, însă Papaver somniferum album şi Papaver somniferum nigrum este importantă din punct de vedere medicinal. Infloreşte din iunie până în august.

In scopuri medicinale se întrebuinţează numai capsulele ( Capita Papaveris immaturi sau Fructus Papaveris immaturi ) care se recoltează înainte de maturitatea lor, când au dimensiunile maxime. Fiind încă verzi se usucă la temperatură moderată, întregi sau tăiate în jumătăţi când li se îndepărtează şi seminţele. Prin uscare capătă culoarea gălbuie până la brun – deschis. Produsul obţinut are miros slab, narcotic, gust amar, mucilaginos. Până la predare, cojile trebuie ţinute în ambalaje şi încăperi curate, uscate şi bine aerisite. La umezeală, cojile pierd repede din conţinutul de morfină.

Componenţii principali: alcaloizii localizaţi în sucul lăptos al plantei – morfina, codeina, narcotina, narceina, papaverina etc. ( morfina fiind alcaloidul principal ); gumirezine; grăsimi; zaharuri; mucilagii; enzime şi acizi organici.

Proprietăţi: analgetic datorită alcaloizilor ce se găsesc în plantă.

Indicaţii şi mod de folosire:

Extern: sub formă de infuzie sau decoct 1 g %, ca uşor analgetic şi calmant în spălături şi gargarisme.

Intern: este interzisă folosirea capsulelor din specia Papaver somniferum, din cauza conţinutului variat de morfină. Pot apărea intoxicaţii grave, stări de precomă şi chiar moartea.

Utilizări populare: în liniştirea somnului copiilor sub formă de ceai realizat din capsule uscate sau seminţe fierte în lapte – ingerarea unei ceşcuţe cu apă în care se pun flori roşii de mac; în scăldarea copiilor se pun planta întreagă sau numai capsulele; pentru potolirea durerilor de dinţi sau contra gâlcilor de la gât ( sub formă de decoct ); seminţele pisate şi amestecate cu miere se pun pe bube ca să se spargă cât mai repede.