Isopul

isopul isop doftoria

Isopul – Hyssopus officinalis ( Labiatae )

Denumirea populară: isop.

Isopul este o plantă originară din regiunea mediteraneană. La noi creşte numai cultivat. Are aspect tufos, cu tulpini lemnoase la bază, erbacee şi patrunghiulare în partea superioară ce poartă frunze opuse întregi liniare cu vârful ascuţit. Florile sunt mici, albastre sau de un albastru-violaceu. Subarbust ce creşte mai ales pe solurile calcaroase la lumină şi căldură în locuri râpoase şi nisipoase. Infloreşte din iulie până în septembrie.

In scopuri medicinale se folosesc numai părţile aeriene nelignificate ( Herba Hyssopi ) care se recoltează în preajma şi în timpul înfloririi şi se usucă la umbră.  Are miros plăcut şi gust aromatic datorită uleiului volatil pe care îl conţine. 

Componenţii principali: ulei volatil format în special din pinen şi pinocamfen, sescviterpene, flavonoide, o substanţă amară – hisopina, taninuri, gumi-rezine, zaharuri, săruri minerale etc.

Proprietăţi: astringent, antiseptic bronşic şi pulmonar.

Indicaţii: 

Intern: în traheite, bronşite, tuse, astm, diaforeză, anorexie, afecţiuni hepatice, hipertensiune arterială.

Extern: în răni ca antiseptic şi cicatrizant.

Mod de folosire:

Intern: sub formă de infuzie 2-3% câte 200 ml pe zi ca expectorant şi antisudorific, mai ales în bronşite cronice şi în astmul bronşic.

Extern: sub formă de băi sau comprese.

Utilizări populare: contra tusei şi a bolilor de plămâni, în reumatism şi scrofuloză – sub formă de ceai.