Intoxicaţia cu paracetamol: simptome şi tratament
Cum procedăm în cazul în care ne confruntăm cu intoxicaţia cu paracetamol?
Paracetamolul este cel mai utilizat antipiretic şi analgezic, fiind metabolizat în ficat, în mare parte prin conjugare cu glutationul. După ingestia unei doze mari de paracetamol, este deci necesară o doză mai mare de glutation pentru degradare. Substratul necesar de glutation pentru calea metabolică obişnuită fiind depăşit, paracetamolul va fi metabolizat pe căi alternative, fiind astfel provocată necroza celulelor hepatice. În cazul intoxicaţiei cu paracetamol, ingestia concomitentă de fenobarbital poate accelera această necroză.
Manifestările clinice pentru intoxicaţia cu paracetamol evoluează în mai multe stadii.
În primele ore după ingestie, bolnavul prezintă simptome nespecifice: greţuri, vărsături, transpiraţii, paloare. Starea generală este alterată, cu somnolenţă, dar fără semne de depresie respiratorie. Această primă fază durează 1-2 zile, după care apare cea de-a doua fază, de remisiune a simptomatologiei şi care are o durată asemănătoare, de 1-2 zile. Ulterior, apar semnele celei de-a treia faze, corespunzătoare hepatitei acute toxice: dureri la nivelul hipocondrului drept (regiunea subcostală, corespunzătoare ficatului), hepatosplenomegalie (creşterea în dimensiuni a ficatului şi splinei), icter. În această a treia fază pot apărea, de asemenea, semne de insuficienţă renală acută, prin necroză tubulară (cu afectarea ţesuturilor renale) şi semne de insuficienţă cardiacă.
Tratamentul intoxicaţiei cu paracetamol va fi iniţiat de către specialistul în urgenţe pediatrice, prin provocarea de vărsături şi efectuarea de spălături gastrice cât mai precoce după ingestie, deoarece paracetamolul se absoarbe foarte rapid din tubul digestiv. Lichidul de spălătură gastrică trebuie să conţină cărbune activat, care poate fi eficient pentru absorbţia şi eliminarea paracetamolului prin materiile fecale. Eficacitatea cărbunelui activat este maximă când administrarea lui se face în prima oră după ingestie şi scade progresiv după această perioadă. După 6 ore de la ingestia medicamentului, eficacitatea cărbunelui activat este nulă.
Având în vedere gravitatea simptomatologiei, este necesar ca efectele intoxicaţiei să fie combătute în mediu spitalicesc, unde pacientul va fi transportat în regim de maximă urgenţă.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: