Insuficiență hepatică
Insuficiență hepatică: aceasta este o boală progresivă, care se manifestă de obicei pe parcursul unei perioade lungi de timp. Ficatul este cel mai mare organ intern al omului, fiind în acelaşi timp şi cea mai mare glandă.
Este localizat în partea superioară a abdomenului, sub diafragmă, în dreapta stomacului şi este unul dintre puţinele organe interne care au capacitatea de a se regenera. Este un organ multifuncţional, responsabil pentru digerarea mâncării, controlarea infecţiilor, curăţarea sângelui, depozitarea de energie pentru situaţii de urgenţă şi pentru multe altele.
Când ficatul se îmbolnăveşte sau suferă leziuni, întregul organism are de suferit. Abuzul de alcool, de paracetamol, sau reacțiile adverse pe care le ai la anumite alergii la medicamente (antibiotice, antivirale, antidepresive) îți pot cauza o insuficiență hepatică.
Insuficiență hepatică
În general, insuficienţa hepatică este asociată cu consumul excesiv de alcool, însă există şi alte cauze ce pot determina o astfel de boală. Este vorba în special de hepatita de tip B şi C, dar şi de hemacromatoză, o tulburare a metabolismului fierului, caracterizată prin depunerea de pigment feric în diferite organe.
Malnutriţia, administrarea excesivă a paracetamolului şi reacţiile adverse apărute după tratamentul cu anumite medicamente pot cauza şi ele insuficienţă hepatică, dar mai rar. Mai pot exista situaţii de insuficienţă hepatică acută, care se instalează rapid, în maximum 48 de ore şi care poate fi generată de exemplu de intoxicaţia cu ciuperci otrăvitoare.
Insuficiență hepatică
Simptomele acestei boli nu sunt uşor de detectat, întrucât sunt asemănătoare cu simptomele unor afecţiuni comune. Dacă apar probleme, cel mai bine este să consultaţi un specialist, care va putea diagnostica imediat un început de insuficienţă hepatică. Simptomele depind de cauza bolii şi trebuie tratate diferit, în funcţie de situaţie.
Este o boală destul de gravă care se instalează în câteva zile sau săptămâni și reprezintă o incapacitate a ficatului de a-și exercita funcțiile. Atunci trebuie să iei rapid măsuri.
Simptomele sunt, la început, vagi: oboseală, greață, lipsa poftei de mâncare. Pe măsură ce evoluează, apare icterul, abdomenul se umflă.
Alte cauze ale apariției bolii sunt infecția cu virusul hepatitei A, B și C, sau ingestia de ciuperci otrăvitoare.
Insuficiență hepatică
În caz că ai făcut o insuficiență hepatică ai nevoie de tratament de urgență, la spital. Acasă, trebuie să te pui pe picioare cu o dietă strictă și cu tratament naturist care reface ficatul.
Silimarina este considerată “aur” pentru ficat. Ea îl ajută să elimine toxinele și îl protejează de orice acumulare de noi toxine. O poți lua sub formă de comprimate, sau o găsești în mod natural în armurariu, plantă medicinală care se consumă ca infuzie, pulbere sau tinctură.
O altă plantă recomandată, de altfel, pentru o gamă largă de afecțiuni hepato-biliare, este rostopasca. Are efect antispastic, hepatoprotector, ajută la eliminarea grăsimilor. O poți consuma sub formă de ceai sau tinctură.
Insuficiență hepatică
Păpădia ceai (sau pulbere) este și ea un excelent drenor hepatic și un adevărat remediu naturist în caz de insuficiență hepatică, icter, hepatite.
Fă o cură de afine, măceșe sau cătină, din care să mănânci zilnic 200-300 de grame de fructe proaspete sau să le consumi sub formă de sirop natural.
Mai poți face cură de grepfrut, combinat cu lămâie, ambele curățând ficatul de toxine.
Restul alimentelor din dieta ta trebuie să fie bazate pe legume și fructe proaspete. Nu îți obosi și mai mult ficatul cu carne grasă, prăjeli, afumături, semipreparate și dulciuri.
Evident, alcoolul este complet interzis.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: