Hipertiroidism: diagnostic, simptome, alimente interzise, dieta şi tratament

hipertiroidism

Hipertiroidism: diagnostic, simptome, alimente interzise, dieta şi tratament

Hipertiroidismul nu apare decât în cazul în care o boală afectează glanda tiroidă, deoarece, în condiţii normale, producţia hormonală este strâns reglată de glanda hipofiză şi de mecanisme de adaptare proprii ale tiroidei.

Cea mai frecventă cauză o reprezintă boala Basedow-Graves, care are o incidenţă de aproximativ 1 caz/1.000 şi este de 8-10 ori mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi

Hipertiroidism: diagnostic

Pacientii cu hipertiroidism au, de obicei, guşă, adică o mărire a glandei tiroide, care poate avea dimensiuni impresionante.

Diagnosticul este simplu de făcut de către specialist, pe baza semnelor clinice.

Confirmarea se face prin dozarea hormonilor tiroidieni în sânge (tiroxină totală – T4 sau fracţiunea ei liberă – FT4, triiodotironina – T3) şi a hormonului tireostimulant hipofizar (TSH).

Aceste analize pot fi efectuate de multe laboratoare medicale şi nu sunt toate necesare pentru diagnostic în cazurile obişnuite.

Ecografia tiroidiană şi scintigrama tiroidiană stabilesc cauza hipertiroidismului.

Hipertiroidism: simptome

Bolnavii se plâng, de obicei, de palpitaţii, transpiraţie excesivă, intoleranţă la căldură (preferă mediul rece), scădere în greutate.

Scăderea în greutate poate fi importantă, în ciuda faptului că apetitul este, de regulă, exagerat, ca urmare a creşterii impresionante a intensităţii arderilor.

Pofta de mâncare creşte pe măsură, dar, în cazurile severe, aportul alimentar nu poate înlocui caloriile risipite de hormonii tiroidieni în exces.

Deşi scăderea în greutate este regulă, în unele cazuri (de obicei tineri cu forme uşoare de boală), apare câştig ponderal prin aport alimentar excesiv, în condiţiile creşterii apetitului (apetit excesiv sau polifagie). Unii bolnavi au diaree.

Pielea e fină, elastică, umedă; părul este fin, lucios, creşte repede; bolnavii roşesc cu uşurinţă.

Creşterea intensităţii arderilor în organism, cu producţie excesivă de căldură, duce la dilatarea vaselor din piele pentru a favoriza pierderea de căldură.

În unele cazuri, apare creşterea temperaturii corpului (febra).

Tensiunea arterială mare sau maximă creşte ca urmare a creşterii activităţii cardiace, tensiunea arterială minimă scade din cauza vasodilataţiei, bătăile cardiace sunt rapide şi puternice, pulsul este accelerat permanent, chiar şi în repaus sau în timpul somnului.

Hipertiroidism: alimente interzise, tratament naturist şi dieta

Sunt recomandate în special alimente care inhibă în mod natural funcţionarea tiroidei, adică legume crucifere crude, precum varza, ridichile şi conopida.

Aceste alimente ajută la blocarea asimilării de iod de către tiroidă, element chimic de care este nevoie pentru producerea de T3 şi T4.

Totodată, ar trebui redus consumul de lactate, deoarece acestea pot furniza un nivel ridicat de iod în organism.

Nu în ultimul rând, trebuie evitate băuturile care conţin cofeină, precum cafeaua, ceaiul şi băuturile carbogazoase, întrucât cofeina stimulează funcţionarea glandei tiroide.

Printre plantele medicinale care ajută la normalizarea funcţionării glandei tiroide se numără roiniţa: două linguri de plantă la o cană de apă fierbinte, infuzată zece minute. Se răceşte, se strecoară şi se bea o ceaşcă de trei ori pe zi.

Hipertiroidism: tratament

Tratamentul se face cu medicamente care blochează producţia hormonală tiroidiană, denumite antitiroidiene.

Acestea determină atenuarea până la dispariţie a simptomatologiei, cu restabilirea echilibrului hormonal după 2-3 luni de tratament.

Medicaţia singură poate duca la vindecare în multe cazuri de boala Basedow-Graves, după 1-2 ani de tratament sub supraveghere medicală. În celelalte cazuri este necesară terapia ablativă, adică excluderea ţesutului tiroidian „prea harnic“ prin intervenţie chirurgicală sau administrare de iod radioactiv, după o prealabilă pregătire cu medicamente antitirodiene.

Spre deosebire de tratamentul medicamentos, care influenţează funcţia tiroidiană doar pe durata cât este administrat, procedurile chirurgicale conduc frecvent la insuficienţă tiroidiană (hipotiroidism), care necesită tratament cu hormoni tiroidieni pe toată durata vieţii.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Glanda tiroidă: afecțiuni frecvente ale tiroidei

Gușa tiroidiană: simptome, cauze, diagnostic, tratament și complicații

Hipoparatiroidism: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Tiroidida Hashimoto: simptome, cauze și tratament