Hernia de disc:
Hernia de disc este o afecţiune la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei. În urma procesului natural de îmbătrânire sau din cauza unui traumatism, discul alunecă din poziţia lui obişnuită, se deformează şi se poate rupe, lăsând substanţa gelatinoasă din interiorul lui să iasă în afară şi să atingă terminaţiile nervoase.
Hernia de disc este mereu însoţită de durere. Dacă discul afectat se află în zona lombară, adică partea de jos a coloanei vertebrale, vei simţi o durere intensă în fese, coapse şi în picioare, în special mai jos de genunchi. Uneori, simţi că te doare şi o parte din laba piciorului.
Dacă discul care s-a deplasat se află la nivelul gâtului, te vei plânge de neplăceri la umăr şi la braţ. Durerea creşte progresiv: la început însoţeşte efortul fizic, apoi devine permanentă, mai ales în timpul nopţii.
Pe măsură ce boala progresează, când este vorba de hernie de disc cervicală, apar amorţeli în braţ, antebraţ şi degete. Persoanele afectate resimt adesea furnicături, adică o senzaţie de înţepare cu multe ace, în partea corpului unde se află nervii afectaţi. Îţi poţi simţi locul respectiv anesteziat sau ai senzaţia că ai fost electrocutată.
În muşchii aferenţi nervilor afectaţi poţi resimţi şi o slăbiciune. Acest lucru îţi poate leza capacitatea de a ridica anumite greutăţi, dar şi de a realiza anumite mişcări. În timp, dacă nu consulţi medicul specialist pentru tratament, simptomele se pot agrava, iar durerile pot deveni permanente.
Tot în cazul herniilor cervicale, poţi să te confrunţi şi cu ameţeli (vertij), dureri de cap, greaţă, vărsături, zgomote în ureche sau probleme la înghiţirea alimentelor. Prima etapă pentru a depista afecţiunea este efectuarea unui RMN, a unui tomograf sau a unei radiografii faţă şi profil. În funcţie de aceste analize, doctorul îţi poate spune dacă eşti bolnavă şi îţi poate prescrie un tratament de recuperare.
Printre simptomele clasice ale herniei de disc se numără şi diminuarea reflexelor la membrele afectate de durere şi o tendinţă scoliotică, din cauză că, de regulă, ne înclinăm în partea opusă zonei dureroase.
Pentru tratarea herniei de disc, operaţia chirurgicală clasică este o metodă terapeutică eficientă, dar nu lipsită de riscuri imediate sau pe viitor. Recuperarea nonchirurgicală în cazul herniei de disc este din ce în ce mai solicitată, odată cu apariţia unor aparate automatizate, care fac ca exerciţiile pentru coloana vertebrală să fie executate corect.
Medicul specialist vă poate recomanda elongaţia şi chiroterapia, două proceduri medicale de mare ajutor în recuperarea coloanei vertebrale. Elongaţia este necesară deoarece măreşte spaţiile dintre vertebre, iar chiroterapia redă elasticitatea şi flexibilitatea ligamentelor, plus că redresează circulaţia sângelui.
Recuperarea nonchirurgicală se recomandă în toate stadiile bolii, mai puţin în cazul în care pacientul are sindromul cozii de cal sau un deficit motor.
Hernia de disc: Simptome:
- durere iradiantă în lungul coapsei și a gambei;
- slăbiciune la ridicarea pe călcâi, vârfuri sau la ridicarea degetelor piciorului;
- amorțeală și durere pe fața laterală a gambei, fața dorsală a piciorului și la nivelul degetului mare;
- durere radiantă în talpa piciorului și exteriorul piciorului;
- slăbiciune apărută la nivelul bicepșilor sau tricepșilor, la mușchii extensori de la încheietura mâinii, durere, amorțeală și furnicături care pot radia spre degetul mare al mâinii;
- slăbiciune la prinderea unui obiect cu mâna.
Hernia de disc: Cauze
- supraponderabilitatea (greutatea în exces pune presiune pe discurile din regiunea lombară)
- sedentarismul
- activităţile ce presupun ridicarea, împingerea, răsucirea sau aplecarea trunchiului
- moştenirea genetică
Hernia de disc: Tratament
Tratament naturist pentru hernie de disc
Hernia de disc este de obicei tratată în primul rând, cu odihnă și administrarea de analgezice anti-inflamatorii și fizioterapie. In cazul în care acest lucru este, de asemenea, combinat cu o dietă adecvată, puteţi avea rezultate foarte pozitive, oamenii se pot recupera și pot reveni la sarcinile lor normale.
In cazuri mai grave, se recurge adesea la injecţii cu steroizi sau intervenţii chirurgicale, care sunt întotdeauna recomandabile în cazul în care simptomele nu dispar prin mijloace naturale. Ar trebui să fie posibil pentru a evita aceste alternative și să aveţi posibilitatea de a vă recupera cu moduri naturale.
Medicamentele pe baza de plante vor relaxa spasmele, și de obicei, sunt eficiente ca un relaxant muscular în caz de dureri severe.
Hernia de disc: Prevenire
Nimic nu poate preveni organismul de la deteriorare. Trebuie însă să aveţi grijă de coloana vertebrală și discurile intervertebrale, este necesar să se menţină anumite obiceiuri pe tot parcursul vieţii, cum ar fi exerciţii fizice, mai ales de întindere cum ar fi yoga, deoarece acestea ajută la menţinerea coloanei vertebrale elastică.
De asemenea, înotul, gimnastica, sunt eficace pentru a menţine coloana în stare bună.
De asemenea, ţineţi un regim alimentar echilibrat, bogat în alimente de calitate, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale și substanţe nutritive, antioxidanţi pentru a ajuta la regenerarea ţesuturilor corpului bine. Consumul suficient de apă pe parcursul zilei (de 2 litri de apă) este, de asemenea, esenţial pentru ca organismul să menţină nivelul de umiditate.
Alimente cu scop preventive pentru a trata hernia de disc:
Alge marine, drojdia de bere, fructe de pădure și citrice, usturoiul, cereale integrale, lapte și uleiuri vegetale, pește și legume nu trebuie să lipsească din dieta dvs, dacă doriţi a ajuta la prevenirea sau tratarea herniei.
Evitaţi consumul de zaharuri, făina rafinată, carne prăjită si prelucrată, care umple doar trupul, fără a da nici o valoare nutritivă, degenerând și accelerând degradarea corpul la îmbătrânire.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: