Hepatita virală A: simptome, cauze, transmitere, tratament

Hepatita viralǎ A

Hepatita viralǎ A

Hepatita viralǎ A este o infecție a ficatului extrem de contagioasă provocată de virusul hepatitei A, care afecteazǎ ȋn primul rȃnd capacitatea ficatului de a funcţiona. Contaminarea cu virusul hepatitei A se poate face prin alimente, apǎ contaminatǎ sau prin contact direct cu o pesoanǎ infectatǎ.

Cazurile ușoare de hepatitǎ A nu necesitǎ tratament, iar cei mai mulţi oameni care contacteazǎ virusul se recupereazǎ complet atunci cȃnd este administrat tratamentul.

Hepatita A apare sporadic şi în epidemii la nivel mondial, cu o tendinţă de recidive ciclice. Ȋn fiecare an, Organizația Mondialǎ a Sǎnǎtǎții estimeazǎ cǎ apar aproximativ 1,4 milioane de cazuri de hepatitǎ A la nivel mondial.

Cauzele care duc la apariția hepatitei A

Hepatita A este cauzată de infecția cu virusul hepatitei A.Virusul hepatitei A infecteazǎ celulele hepatice şi duce la inflamarea ficatului. Inflamația este cea care altereazǎ funcţia ficatului şi duce la apariția altor simptome specifice hepatitei A.

Virusul hepatitei A poate fi transmis ȋn mai multe moduri:

  • Prin apa potabilǎ contaminatǎ.
  • Prin alimente contaminate sau prin alimente care nu au fost bine spǎlate ȋnainte de a fi consumate.
  • Prin contactul direct cu persoanele care suferǎ de acestǎ afecțiune, chiar dacǎ persoana respectivǎ este asimptomaticǎ.
  • Prin relații sexuale neprotejate cu o persoana care suferǎ de hepatitǎ A.

Simptomele hepatitei A

Perioada de incubatie a hepatitei A este, de obicei, ȋntre 14 și 28 de zile.

Simptomele hepatitei A variazǎ de la uşoare până la severe, şi pot include:

Adulţii prezintǎ simptome ale bolii mult mai des decât copii, iar severitatea bolii şi a mortalităţii crește pe mǎsurǎ ce pacienții au o vȃrstǎ mai ridicatǎ. Copii sub şase ani nu au, de obicei, simptome vizibile şi numai aproximativ 10% dezvolta icter. Ȋn cazul copiilor mai mari și al adulților, icterul apare la mai mult de 70% din cazuri.

Dignosticarea hepatitei A

Medicul poate pune un dignostic de hepatita A dupǎ ce analizeazǎ simptomatologia pacientului, iar pentru a confirma afecțiunea va recomanda pacientului sǎ realizeze un test de sânge care poate depista prezența virusului hepatitei A ȋn organism.

Ȋn cazul pacienților care suferǎ de hepatita A, creșterea anticorpilor IgM şi IgG (IgM este pozitiv ȋnaintea anticorpilor IgG) precum și valorile crescute ale enzimelor hepatice, în special ale transaminazelor serice pot indica prezența virusului hepatitei A ȋn organism.

Tratamentul hepatitei A

Nu existǎ un tratament specific pentru hepatita A. Existǎ cazuri ȋn care hepatita A se vindecǎ fǎrǎ a fi necesar un tratament, iar boala poate dispărea ȋntr-o lunǎ sau douǎ farǎ sǎ producǎ niciun prejudiciu ficatului.

Tratamentul hepatic se bazeazǎ pe ameliorarea simptomelor. Astfel, pentru stǎrile de obosealǎ pe care pacientul le poate experimenta, se recomanda repaus la pat.

Alimentația este foarte importantǎ pentru pacientul care suferǎ de hepatita A. Perioada de convalescențǎ se situeazǎ ȋntre 30-60 de zile, timp ȋn care pacientul merge la controlale regulate. Medicul ȋi poate recomada vitamine și protectoare hepatice. Evoluția hepatitei duce la o vindecare completǎ, mai ales că nu se cunosc cazuri de hepatita A cronicǎ și nici cazuri de purtǎtori cronici ai virusului A.

Prevenirea hepatitei A

Cea mai buna metodǎ de prevenire a hepatitei A se realizeaza prin vaccinare. Pacientul dezvoltă aniticorpi ȋmpotriva virusului, ceea ce va impiedica infectarea acestuia.

Respectați reguluile de igienǎ persoanalǎ. Spalați-vǎ pe mȃini dupǎ utilizarea toaletei precum și ȋnainte, dar și dupǎ pregǎtirea alimentelor.

Protejati-vǎ ȋn timpul contactelor sexuale.

Nu ȋmprumutați prosoape, periuțe de dinți sau alte ustensile personale.

Pentru a preveni infectarea cu virusul hepatic A la persoanele care au fost expuse, se recomandatǎ injectarea cu imuno-globulinǎ.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

Apa de stafide curăță ficatul

10 semne că ficatul tău are nevoie de detoxifiere

10 alimente pentru detoxifierea ficatului în mod natural

15 simptome date de organism dacă ai probleme cu ficatul

Principalele 6 simptome ale unui ficat cu probleme

Ficat cu probleme: 8 tratamente naturiste cu plante care ajută ficatul

Ficat bolnav? 8 simptome ale problemelor cu ficatul