Ce boli poate ascunde gura uscată

gura uscată

Gura uscată: ce boli poate ascunde gura uscată

Saliva previne infecțiile gurii. Ea are rolul de a curăța gura și de a descompune alimentele în vederea digestiei. Când glandele salivare nu produc suficientă salivă, gura devine uscată iar funcția gustativă e alterată. Acest simptom se numește xerostomie și, de obicei, e un efect advers dat de consumul unor anumite medicamente folosite pentru a trata anxietatea, depresia, durerile, alergiile, dar și epilepsia, hipertensiunea arterială, astmul, boala Parkinson.

Sindromul gurii uscate poate fi și simptomul unor altor afecțiuni. Bolile care duc la uscăciunea gurii pot fi:

O cauză serioasă a funcționării defectuoase a glandelor salivare este blocarea unui duct salivar major sau o infecție a acestuia. Sindromul gurii uscate poate apărea în timpul sarcinii și al alăptării și e cauzat de deshidratarea indusă de schimbările hormonale. Glandele salivare mai pot fi afectate de radioterapie și chimioterapie, în cazul pacienților cu cancer.

Deshidratarea cauzată de febră, transpirația excesivă, vărsăturile, diareea, pierderile de sânge, chiar și arsurile pot să rezulte în sindromul gurii uscate. Fumatul poate afecta cantitatea de salivă din gură.