Ghimbir: beneficii şi contraindicaţii

ghimbir

Ghimbir

Ghimbirul este o plantă erbacee, care creste mai ales în zonele tropicale. Are nevoie de temperatură constantă şi ridicată pentru a se dezvolta corespunzător şi de umiditate mare.

Rizomul de ghimbir are forma neregulată, este contorsionat şi noduros şi poate atinge până la 5-6 centimetri lungime.

Foarte apreciat în India, Malaezia, Nepal sau Bangladesh, ghimbirul a fost introdus de turci în tara noastră, mai întâi în Moldova şi Muntenia, unde era la început cunoscut sub numele de „piper alb“.

In Banat şi Ardeal şi-a păstrat denumirea de ghimbir, din ungurescul „gyömber“, cuvântul fiind apoi preluat de către toţi românii.

Datorită gustului aromat şi iute, ghimbirul este considerat o mirodenie.

Ghimbir Cultivare

Ghimbirul poate fi cultivat şi în România, însă doar în sere sau solarii, pentru ca are nevoie de condiţii speciale.

In primul rând vorbim despre sol, care trebuie sa fie unul fertil şi bine drenat. Compostul este perfect pentru cultivarea acestei plante.

Apoi, necesită multă lumină şi udare moderata vara, pe timp de secetă.

In sere şi solarii, ghimbirul creşte până la 1,5-2 metri, însă în zonele tropicale acesta poate atinge chiar şi 3-4 metri.

Dacă vrei să cultivi ghimbir, trebuie să iei în considerare că acesta nu se dezvoltă la temperaturi sub 10 grade Celsius, atunci când frunzele încep să se îngălbenească.

Ideal ar fi sa plantezi rizomii primăvara, pentru ca planta să aibă suficient timp să se dezvolte.

Ghimbirul se comercializează însă şi sub forma de capsule sau pudră. Si extractul de ghimbir este foarte popular şi poate fi găsit sub doua forme: apos şi alcoolic.

Se crede ca extractul alcoolic ar avea cele mai multe beneficii pentru organism.

Despre ghimbir se spune că ar avea o mulţime de beneficii şi este folosit de mii de ani în medicina tradiţională.

Cu toate acestea, specialiştii ne atrag atenţia că studii suplimentare sunt necesare înainte de a se stabili cu exactitate care sunt proprietăţile acestei plante.

Printre altele, ghimbirul poate ameliora problemele legate de reumatism, poate trata răceala de la primele simptome.

Printre efectele benefice ale ghimbirului pentru sănătate ar fi faptul că este o sursă foarte bună de antioxidanţi.

Are beneficii în ceea ce priveşte stimularea mucoasei, având rol de protecţie gastrică, împiedică apariţia ulcerului gastric şi cel duodenal şi este un excelent vasodialator.

Ghimbir: Beneficii

  • ameliorează constipația, diareea și tot felul de probleme digestive
  • îmbunătățește circulația
  • stimulează sistemul imunitar
  • previne formarea cheagurior de sânge
  • scade tensiunea arterială și colesterolul
  • previne bolile cardiovasculare
  • inhibă creșterea celulelor canceroase
  • ameliorează crampele menstruale
  • ameliorează artrita, durerile musculare și alte dureri de articulații,
  • combate greața, migrenele, tusea
  • ajută la eliminarea toxinelor din organism

Efectul antiinflamator al ghimbirului

Despre ghimbir se spune ca ar avea şi efect antiinflamator. Tocmai de aceea, susţinătorii medicinei naturiste sunt de părere că ar trata eficient artrita.

Pudra de ghimbir se amestecă cu câteva picături de ulei de ricin. Soluţia obţinută este folosită în masarea zonei dureroase.

Reducerea colesterolului rău

Se spune despre ghimbir şi că ar reduce colesterolul rău şi ar preveni astfel accidentul vascular cerebral.

Efectul antioxidant al ghimbirului

Datorită conţinutului mare de antioxidanţi din ghimbir, acesta se foloseşte în medicina naturistă, mai ales sub formă de ceaiuri.

Acesta se poate face doar din ghimbir sau în combinaţie cu alte plante, precum măceşele, coriandrul, merele, florile de hibiscus sau cojile de lămâi verzi.

Ghimbirul în dietă

Se spune despre ghimbir că ar fi eficient şi în curele de slăbire, mai ales în combinaţie cu cafeaua arabică sau cu ceaiul verde.

Alte beneficii ale ghimbirului

Ghimbirul combate disconfortul digestiv, tratează răcelile, ameliorează alergii, reduce stresul, tratează migrenele, dureri de spate sau crampele musculare sau menstruale, ar reduce stresul şi ar avea un excelent efect energizant.

Ghimbirul ca mirodenie

Rădăcina de ghimbir rasă sau feliată poate fi adăugată într-o varietate de reţete, de la supe, la salate, sucuri sau prăjituri.

Se foloseşte mai ales în prepararea turtei dulci şi a prăjiturilor cu mere sau dovleac. Ghimbirul dă preparatelor o aromă revigorantă.

Ghimbir zaharisit

Rădăcina se taie felii, se lasă la uscat şi apoi se dă prin zahar. Un desert rapid, delicios şi care nu are nevoie de coacere.

Ghimbir marinat sau în otet

Poti găsi şi ghimbir marinat în miere sau murat în saramură sau oţet. Merită încercat măcar o data, pentru că este foarte delicios.

Sirop de ghimbir

Se prepară din cinci-sase rădăcini de ghimbir ras şi miere. Proporţia este de două linguri de miere la una de ghimbir.

Amestecul se lasă la macerat timp de 14 zile înainte de a fi consumat. După macerare, siropul se filtrează.

Pentru consum se adaugă două-trei linguri de sirop la o cană cu apă.

Cidrul de ghimbir

Din ghimbir se poate face însă si cidru.

Ai nevoie de 5 litri de apă plată, două linguriţe de rădăcină de ghimbir rasă, 900 de grame de zahar brun, 3 inflorescenţe de soc, două linguri de petale de trandafir, 4 felii de lămâie şi 10 boabe de orez.

Ingredientele de mai sus se pun la macerat într-un borcan, acoperit cu tifon, şi se amestecă zilnic timp de cinci zile.

După această perioadă, dacă temperatura încăperii unde a fost ţinută compoziţia depăseşte 25 de grade Celsius, cidrul se strecoară, se îmbuteliază şi se păstrează la rece până la consum.

Rizomii de ghimbir trebuie depozitaţi într-un loc răcoros, uscat şi ferit de lumină. Nu-i tine la frigider, pentru a evita deshidratarea plantei.

Ghimbirul se va consuma în 2-3 săptămâni. După această perioada planta începe să-şi piardă din proprietăţi.

Contraindicaţii

Ceaiul de ghimbir nu ar trebui consumat de către persoanele cu boli de stomac sau boli de plămâni.

Ghimbirul poate avea efecte secundare, deşi rare, atunci când se consumă în cantităţi foarte mari, zilnic.

Persoanele sensibile pot experimenta si arsuri la stomac din cauza acestui ceai.

Femeile însărcinate si persoanele diagnosticate cu pietre la fiere trebuie să consulte medicul înainte de a consuma ceai de ghimbir.

Precauţiile sunt valabile pentru orice tratament pe baza de ghimbir.

Ghimbirul trebuie evitat în următoarele cazuri:

Tulburări ale sângelui

Ghimbirul stimulează circulația, ceea ce, în general, este favorabil sănătății, însă nu și în caz de boli de sânge, cum ar fi hemofilia.

Dacă vrei să câștigi în greutate

Ghimbirul este extrem de util atunci când vrei să slăbești.

Conferă rapid sentimentul de sațietate și topește excesul de grăsime. În schimb, nu este de ajutor celor care au o greutate sub normalul ponderal.

În combinație cu diabetul zaharat și medicamentele pentru hipertensiune

Ghimbirul nu trebuie asociat cu terapia medicamentoasă a diabetului sau hipertensiunea arterială, deoarece afectează acțiunea acestor medicamente.

Mai mult, nu consumați ghimbir dacă sunteți sub tratament cu insulină, anticoagulante, beta-blocante.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole:

Ceai de ghimbir: beneficii şi contraindicaţii

Beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului

Turmeric beneficii: preparare, tratament naturist

Apă cu turmeric: beneficii și contraindicații

Ce se întâmplă în organism dacă consumi zilnic turmeric