Gastrita este o inflamaţie mucoasei stomacului, cu evoluţia acutã sau cronicã. Gastrita acutã este urmarea unui exces alimentar, mai ales a excesului de alcool sau survine dupã înghiţirea accidentalã sau voluntarã (sinucidere) de substanţe toxice (în special sodã causticã). Se întalneşte şi în cursul bolilor infecţioase. Gastrita cronicã este urmarea gastritei acute sau se instaleazã progresiv la cei care abuzeazã de alcool, alimente iritante şi fierbinţi sau la cei ce mãnâncã repede şi la ore neregulate. Imediat la câteva ore dupã o masã bogatã sau cu alimente prea grase, bolnavul are senzaţia de vomã, râgâieli cu miros neplãcut, cãldurã cu transpiraţii, dureri de cap. Durerile de stomac au aspect de colicã şi pot fi însoţite de vãrsãturi, dupã care durerile se calmeazã.
Terapia naturistã recomandã:
Plante medicinale: ciuboţica cucului, coada racului, coada şoricelului, dud, izmã, levãnţicã, mãghiran, mur, muşeţel, nalbã mare, pãpãdie, pelin, salvie, salcâm, schinel, şovârv, sulfinã, urzicã moartã, zmeurã.
Ceaiuri: ceaiuri calde de mentã, muşeţel, salvie, sunãtoare, ceai gastric.
Fructe: gutuie, mãr.
Legume: cartof, lãptucã, mãrar, morcov, varzã.
Produse apiterapice: Polenapin tablete.
Medicamente din plante: Galcorin mucilag vegetal; Romazulan soluţie.
Alte recomandãri: Tratamentul dietetic al gastritelor constã, în primul rând, într-o alimentaţie uşoarã (supe de zarzavaturi, brânzã de vaci, apã şi lapte, pâine albã veche, mere coapte). Bolnavul va mânca încet, iar în cazul durerilor dupã masã va sta culcat cu o compresa calduţã pe abdomen.
Sunt interzise urmãtoarele alimente: carne grasã, vânat, ceapã, castraveţi, ţelinã, rântaşuri etc.