Fus orar: cum ne afectează fusul orar și schimbarea orei
Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.
Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi.
În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.
De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.
Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.
Decalajul de fus orar tulbură ceasul biologic al organismului, provocând apariţia unor simptome extrem de neplăcute, precum tulburări de somn, constipaţie şi dureri de cap.
Este un lucru comun pentru persoane care călătoresc în zone aflate la diferenţă de peste cinci ore, dar unii oameni sunt şi mai sensibili, manifestând aceste simptome chiar şi dacă merg în ţări aflate la doar două ore diferenţă de fus orar.
Cei care călătoresc în est suferă cel mai mult, pentru că acest lucru implică mersul la culcare mai devreme decât este organismul obişnuit, pentru a se adapta la ora locală.
Cercetătorii de la Universitatea Yamaguchi din Japonia cred că insulina – un hormon secretat în timpul mesei – joacă un rol important în sincronizarea organismului.
Mai precis, creşterea nivelului de insulină contribuie la încetinirea ceasului biologic şi determină apariţia senzaţiei de somn.
Corpul are mai multe ceasuri interne, iar, când este vorba de decalajul de fus orar, două dintre acestea contează cel mai mult: cel controlat de lumină şi cel controlat de mese.
În concluzie, cercetătorii recomandă ca, odată ajunşi la destinaţie, să se consume alimente bogate în carbohidraţi – paste, orezul -, care determină creşterea nivelului de insulină.
Dimpotrivă, dacă oamenii trebuie să meargă la culcare mai târziu, trebuie să consume alimente care scad nivelul ridicat de insulină, precum proteine şi grăsimi, ca şuncă şi ouă.
De asemenea, înainte de a urca în avion, se poate seta ceasul la ora locală a destinaţiei şi apoi se poate induce starea de somn prin utilizarea unor somnifere sau, dimpotrivă, se poate menţine starea de veghe prin consumarea de zeamă de lămâie.
Melatonina este o substanță care contribuie la un somn bun. Există sub formă de pastile și mulți călători spun că este foarte eficientă împotriva tulburarilor.
În orice caz, pe cât e de populară, pe atât e de controversată. Unele studii arată că folosită într-o doză incorectă, melatonina produce mai multă oboseală.
Deci, înainte să iei aceste pastile, fii sigur că ai citit bine instrucțiunile.
Printre efectele neplăcute ale decalajului de fus orar se numără edemele, umflarea ţesuturilor, fapt care poate provoca oboseală şi dureri de cap.
Cercetătorii recomandând în acest sens extractul de coajă de pin, care îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi combate acumularea de lichid din organism.
În curând s-ar putea să apară un medicament care să elimine sindromul decalajului de fus orar.
Din fericire, sindromul decalajului de fus orar este trecător.
În câteva zile ar trebui să-ţi revii la normal, iar dacă nu călătoreşti des nu vei observa efecte pe termen lung.
Zeama de lămâie, postul alimentar, ochelarii speciali şi vizitele la muzeu se numără printre cele mai eficiente metode de a combate efectele neplăcute ale decalajului de fus orar.
Fi atent, nu toate simptomele sunt cauzate de decalajul de fus orar.
Ochi uscați, nas și sinusuri iritate, dureri de cap, picioare umflate și mâini umflate, balonari și dureri de urechi sunt deseori cauzate de aerul uscat, presurizare și spațiul redus din avion.
Dacă ai sinuzită din cauza zborului, atunci te poate ajuta să bei multă apă – până la jumăte de litru pe oră.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeste și alte Articole:
Bioritm: cum poate fi reglat şi ce este bioritmul
Ce să nu faci dimineața când te trezești!
Lipsa somnului: cum ne afectează