Furunculoza este o boalã manifestatã prin apariţia repetatã de furuncule, datoritã unei carenţe în apãrarea naturalã a organismului şi a unui focar stafilococic latent. Furunculul sau buboiul este o infecţie a pielii situatã la rãdãcina unui fir de pãr. Spre deosebire de foliculitã (coş) cu care adesea începe, infecţia din furuncul este localizatã mai adânc în piele. Infecţia este produsã de stafilococ, care pãtrunde pe lângã firul de pãr datoritã unor mici leziuni sau iritaţii ale pielii: zgârieturi, rosãturi la picioare, frecãturi la ceafã de gulerul hainei, bãrbieritul etc. De aceea, furunculul se întalneşte mai frecvent la faţã, ceafã, memebre şi fese, mai expuşi fiind diabeticii, nefriticii si cei surmenaţi.
Terapia naturistã recomandã:
Plante medicinale: brustur, cicoare, in, muşeţel, pãpãdie, sãpunãriţã, soc, şovârv, nalbã mare, suc, osul iepurelui, trei fraţi pãtaţi, unguraş, volburã.
Fructe: mãslinã, strugure.
Legume: lãptucã, mãcriş, morcov, pãpãdie, varzã.
Produse apiterapice: Propolis unguent, Propolis spray.
Alte recomandãri: La început, infecţia poate fi opritã aplicând pe furuncul un tampon cu spirt, apã de colonie sau tincturã de iod diluatã cu apã în pãrţi egale pânã ce infecţia cedeazã. Aceleaşi efect de combatere a infecţiei şi durerii îl are compresa cu apã rece cu spirt sau gheatã. Pentru a nu rãspândii infecţia în sânge este contraindicatã stoarcerea furuncului de cãtre bolnav. Igiena se impune ca o mãsurã primordialã, inclusiv fierberea rufãriei.