Fierul se găseşte în ficat (îndeosebi cel de porc), creier, gălbenuş de ou, ciuperci albe, pătrunjel, spanac, mere, piersici, prune uscate, stafide, grâu de calitate superioară. Fierul este necesar pentru sinteza celulelor sănătoase ale sângelui. Dacă veţi avea insuficienţă de fier în organism, veţi fi palizi, slabi şi obosiţi, din cauza anemiei. Însă fierul ajută nu numai la producerea celulelor roşii ale sângelui, ci şi la producerea celulelor imune, adică a celulelor albe ale sângelui. În cazul unui deficit de fier, puteţi prezenta o sensibilitate sporită la infecţiile curente.
Fierul este necesar organismului pentru producerea hemoglobinei (transportatorul oxigenului), care colorează în roşu celulele roşii ale sângelui, miohemoglobinei, pigmentului similar, care se găseşte în ţesuturile musculare şi, în calitate de ajutor, în diversele reacţii importante enzimatice.
Interacţiuni posibile care împiedică fierul să fie asimilat de organism:
- surplusul de calciu (mai mult de 2 grame zilnic) concurează cu fierul la asimilarea în tractul digestiv. Administrarea permanentă a calciului suplimentar poate provoca o deficienţă de fier
- fierul slăbeşte capacitatea de asimilare a cuprului şi zincului sub formă ionică, iar aceştia, la rândul lor, concurează cu fierul
- alimentele din stomac reduc capacitatea de asimilare suplimentară a fierului, însă cel mai bine se asimilează fierul conţinut în carnea roşie
- cafeaua şi ceaiul pot reduce capacitatea de asimilare a fierului
- reducerea acidităţii sucului gastric, în timpul administrării îndelungate a antacidelor sau a preparatelor speciale, destinate reducerii acidităţii sucului gastric (tagametul, peptida, actida), poate micşora capacitatea de asimilare a fierului
- laptele poate reduce, de asemenea, capacitatea de asimilare a fierului
- pentru asimilarea şi utilizarea normală a fierului este nevoie să obţinem din alimente o cantitate suficientă de vitamine din grupul B: riboflavină (B2) şi piridoxină (B6)
- carenţa vitaminei A reduce capacitatea de asimilare a fierului
- proteinele de origine animală sporesc capacitatea de asimilare a fierului, în timp ce proteina de soia o reduce
- sărurile acidului fitinic, conţinute în cereale şi în zarzavaturile de culoare închisă, imobilizează fierul în stomac şi împiedică asimilarea lui
Conform normelor alimentare recomandate, cantitatea recomandată de fier pentru copiii între trei luni şi trei ani este de 1 mg pentru fiecare kg al masei corpului sau, în medie, 10 mg zilnic; în preajma perioadei de maturizare sexuală, fetele au nevoie suplimentar de 5 mg zilnic, iar băieţii de 2 mg zilnic. Femeile mature, până la menopauză, au nevoie de 15 mg zilnic, iar bărbaţii maturi şi femeile după menopauză au nevoie de 10 mg zilnic.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: