Ficat bolnav? 8 simptome ale problemelor cu ficatul
8 simptome ale unui ficat bolnav:
Abdomen mărit: poate fi un simptom al unui ficat bolnav
Ficatul crește în dimensiuni ca urmare a retenției de apă, ceea ce duce la umflarea zonei abdomenului, afecțiune cunoscută sub numele de ascită. Ciroza este una dintre bolile grave ale ficatului care cauzează de obicei aceste modificări ale corpului.
Stare de greață: poate fi un simptom al unui ficat bolnav
Stările de vomă și de greață pot fi asociate și cu o afecțiune a ficatului. Acestea apar din cauza capacității reduse a acestui organ de a mai procesa și elimina toxinele sau pe fondul schimbărilor de metabolism. În unele cazuri, bolnavul poate acuza și indigestie, balonare sau flatulență excesivă.
Scăderea densității oaselor: poate fi un simptom al unui ficat bolnav
Când substanțele nutritive nu mai sunt absorbite corespunzător în organism, densitatea oaselor poate scădea. Afecțiunile hepatice determină o asimilare precară a vitaminei D și a calciului, iar un ficat bolnav poate cauza și apariția osteoporozei.
Culoarea urinei: poate fi un simptom al unui ficat bolnav
Când te hidratezi corespunzător, urina are, de regulă, o culoare deschisă sau incoloră. Acumularea bilirubinei în organism, substanță rezultată în urma distrugerii celulelor roșii îmbătrânite, îi poate schimba coloritul într-un mult mai închis. Bilirubina este insolubilă, motiv pentru care atunci când nu mai poate fi filtrată cum trebuie prin ficat trece în sânge, eliminându-se prin urină. O creștere a acestei substanțe în organism poate indica o afecțiune hepatică.
Oboseala: poate fi un simptom al unui ficat bolnav
Unul dintre primele simptome ale afecțiunilor hepatice este o stare accentuată de oboseală. Bolnavul se resimte chiar și după o noapte de odihnă, fiind mai slăbit ca de obicei. Nivelul de energie fluctuează de-a lungul zilei și apar dificultăți de concentrare. Dacă oboseala este însoțită de lipsa poftei de mâncare poate indica un ficat gras, întâlnit în general la persoanele supraponderale sau care au un nivel ridicat de colesterol.
Scaun decolorat: poate fi un simptom al unui ficat bolnav
Dacă secreția pigmenților biliari este blocată din cauze obstructive, precum blocajul canalului biliar, scaunul persoanei va fi mult mai deschis la culoare decât în mod obișnuit. În mod normal, scaunul este închis la culoare datorită acestor pigmenți. Acesta este un indice care avertizează cu privire la activitatea scăzută a vezicii biliare sau a blocajelor la nivelul acesteia. Și episoadele dese de diaree sunt semne că ficatul nu mai funcționează corect.
Apetit scăzut: poate fi un simptom al unui ficat bolnav
Lipsa poftei de mâncare este un semn comun al bolilor hepatice. Se poate constata o scădere rapidă în greutate, însoțită uneori de diaree și vărsături. Nutrientele necesare organismului nu mai sunt metabolizate corespunzător, ceea ce poate declanșa și anemia. Dacă vărsăturile sunt însoțite și de sângerări, bolnavul poate suferi de ulcer gastric.
Icter: poate fi un simptom al unui ficat bolnav
Îngălbenirea pielii și a globului ocular apar de regulă ca primul simptom al afecțiunilor hepatice, însă se pot instala și în fazele mai avansate ale bolii. Acestea apar când ficatul nu mai poate să proceseze cum trebuie bilirubina, substanță de nuanță gălbuie, care modifică și culoarea urinei sau ca o afecțiune a vezicii bliare.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: