Fibrom uterin:
Fibrom uterin. Menstruaţiile prelungite, însoţite de dureri pelviene, sângerările vaginale anormale şi dificultăţile la urinare sunt semne care pot anunţa prezenţa unui fibrom uterin, o tumoare benignă, dar care poate ruina calitatea vieţii femeilor aflate la vârstă fertilă.
În funcţie de poziţie, de numărul fibroamelor şi de dimensiunea lor, se poate recomanda chirurgie, embolizare sau tratament hormonal.
Aproximativ jumătate dintre femeile cu vârste cuprinse între 21 şi 49 de ani care ajung la ginecolog sunt diagnosticate cu fibrom uterin, potrivit celor mai recente statistici.
De altfel, această afecţiune este cea mai frecventă tumoare benignă care se dezvoltă în structura musculară uterină, la femeile aflate în perioada fertilă.
Fibrom uterin: Simptome
Fibroamele uterine cresc în peretele muscular sub forma unuia sau mai multor noduli. Ecografia de calitate este metoda cea mai eficientă de diagnostic.
Fibroamele care cresc spre cavitatea uterină dau sângerări abundente încă de când sunt mici. Acelea care cresc dinspre perete spre exterior ajung să supere apăsând pe organele vecine când cresc aproape de 6-7 centimetri.
Când apasă pe organele din jur, fibroamele pot să dea urinat frecvent, constipaţie, dureri de burtă, dureri de spate, dureri la frig sau sângerări.
Dacă se dezvoltă spre cavitatea uterină, ciclul devine abundent, chiar hemoragic. Infertilitatea este un alt simptom. Fibroamele cresc, iar această creştere e controlată hormonal.
Un exces de estrogen face ca fibroamele să crească mai repede.
Fibroamele mai mici de 17 milimetri se monitorizează prin ecografii periodice, în timp ce fibroamele mari au nevoie de tratament.
Terapia medicamentoasă însă nu rezolvă problema în cazul fibroamelor mari, ci doar controlează puţin sângerarea, diminuează durerea.
Ţinerea pe loc a creşterii unui fibrom depinde de echilibrul hormonal al organismului. Există tratamente hormonale, care, blocând receptorii pentru estrogen, induc o reducere în dimensiuni a fibroamelor uterine.
Dar aceste tratamente se pot administra pe o perioadă de maximum şase luni, după care creşterea fibroamelor continuă.
În cazul unei paciente de 48 de ani, care se apropie de menopauză, şi care are un fibrom asimptomatic, un tratament medicamentos sau hormonal care să tempereze creşterea este absolut suficient.
Cea mai dramatică metodă de tratament pentru fibromul uterin este intervenţia chirugicală. Histerectomia este cea mai radicală şi cea mai veche. Înseamnă scoaterea uterului şi, uneori, şi a ovarelor.
Miomectomia este tot o soluţie chirugicală prin care se încearcă salvarea uterului şi scoaterea fibroamelor.
Fibrom uterin: Cauze
Cauzele acestor fibroame nu se cunosc în totalitate. Există o predispoziţie genetică. Se pot moşteni de la mamă sau bunică, însă sunt şi paciente care nu au avut în familie fibrom uterin, dar îl au.
Stresul, oboseala, chimicalele din alimentaţie au şi ele un rol în creşterea acestor fibroame.
Fitoestrogenii, soia, substanţele conţinute în plastic şi care ajung în organism pe diverse căi produc dezechilibre hormonale şi alimentează creşterea fibroamelor.
Aşa se explică numărul foarte mare de femei cu fibrom uterin. Specialiştii diagnostichează fibroamele mai frecvent în rândul femeilor care au hipertensiune arterială şi al celor cu probleme tiroidiene.
Fibrom uterin: Tratament
Tratamentul hormonal al fibroamelor uterine este cel mai frecvent utilizat ca pregătire preoperatorie la pacientele aflate în apropierea menopauzei sau în cazurile în care tratamentul chirurgical este contraindicat.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: