Feniculul sau Molura – Foeniculum vulgare ( Umelliferae )
Feniculul este cunoscut sub denumirile de anason mare, anason dulce, anason nemțesc, chimen dulce, secară de grădină, molură, fincen, hanus.
Feniculul este o plantă erbacee, înaltă până la doi metri, cu frunze penate cu segmente înguste și flori mici galbene, originară din sudul Europei, exclusiv de cultură (cu deosebire în zonele câmpiilor Dobrogei, Olteniei, Timișului, Crișurilor, Bărăganului, Moldovei).
In scopuri medicinale se folosesc fructele (Fructus Foeniculi), recoltate la completa lor maturitate, care conțin 3% – 7% ulei eteric (al cărui component principal este anetolul 50% – 70%). Se recomandă ca recoltarea noaptea sau dimineața pe rouă, pentru evitarea pierderilor prin scuturare.
Componenții principali: ulei volatil format din anetol, limonen, alfa pinen, fenconă, astragol etc., lipide, aleuronă, derivați cumarinici, flavonoide (evercetin sau camferoglicozid), flavonol-3-glucoronid, zaharuri, substanțe minerale, mucilagii, ceruri, stigmasterină, substanțe amare.
Proprietăți: antispastic și carminativ (calmând durerile abdominale, reducând spasmele digestive și balonările prin evacuarea gazelor intestinale); galactogog și sedativ.
Indicații:
Intern: în balonările abdominale, tuse convulsivă, astm bronșic și bronșite; ușurează expectorația în tusea bronhică; având un gust plăcut se recomandă mai ales copiilor.
Extern: antiinflamator și antiseptic laringo-faringo-amigdalian.
Mod de preparare și folosire:
Intern: sub formă de infuzie (pentru copii și sugari: 5-6 fructe zdrobite în 200 de ml de apă clocotită, se bea în trei reprize, după mesele principale; pentru adulți: jumătate de linguriță de fructe zdrobite în 200 de ml de apă clocotită, se bea în trei reprize, după mesele principale).
Extern: în gargarisme sau aplicații locale sub formă de comprese; la aceeași cantitate de apă doza de fructe se dublează și se utilizează ceaiul.