Fasolea

fasolea doftoria

Fasolea – Phaseolus vulgaris (Leguminosae)

Fasolea este o plantă anuală cu frunze compuse din  3 foliole mari și cu flori albe, verzi, roz sau roșii, originară din America de Sud (Peru).

In scopuri medicinale se folosesc tecile fără semințe (Fructus Phaseoli sine semine) recoltate la maturitate completă, în special de la soiurile cu păstaie albă sau alb-gălbuie, în septembrie-octombrie.

Componenții principali: Fasolea uscată are un conținut mare de protide (21%): lizină, triptofan, arginină; hidrați de carbon (56&); potasiu (177%); calciu (195%); fosfor (420%); fier; oligoelemente: nichel, cobalt, zinc, cupru; vitamina A în cantitate mică (0,25 mg%); vitaminele B1, B2 și C. Fasolea verde conține vitaminele A, B, C, inozită, săruri minerale (fosfor, siliciu, calciu), clorofilă, hidrați de carbon și oligoelemente (nichel, cupru, cobalt); conținutul în proteine și glucide la fasolea verde este de aproximativ 10 ori mai mare decât la cea uscată în care se găsesc crescute vitaminele.

Proprietăți: adjuvant în tratamentul diabetului prin scăderea zahărului din sânge (antidiabetic); nutritiv și energetic; boabele fierte și strivite pot fi utilizate împotriva arsurilor, erizipelului sau pecingenii; diuretic, puternic depurativ (curăță umorile organismului favorizând eliminarea toxinelor și a produșilor rezultați din dezasimilare); antiseptic renal, remineralizant al organismului datorită acidului silicic; în stările de hidropizie (lichid în cavitatea abdominală și țesuturi), în afecțiuni ale rinichilor și vezicii urinare și în bolile de inimă ceaiul de teci de fasole mărunțite mărește cantitatea de urină și înlătură excesul de apă din corp (datorită sărurilor minerale) – concomitent se elimină și toxinele contribuind astfel la ameliorarea stărilor reumatice.

Indicații:

Intern: în tratarea diabetului zaharat, edemelor renale, acneei, erupții ale pielii și cistite; calmează spasmele și normalizează urinarea.

Mod de folosire: decoct: 3 linguri de teci mărunțite se fierb 20 de minute în 750 ml de apă (soluția apoasă se bea în 3 reprize în decursul unei zile; în diabet se bea îndulcită cu zaharină sau ciclamat de sodiu); tinctură: 20 g păstăi la 100 ml de alcool, macerate 7-8 zile (se administrează 70-120 picături de 4 ori pe zi, în pauzele tratamentului digitalic – tonic cardiac).